Filmul "De ce eu?" de Tudor Giurgiu va fi prezentat în șase proiecții la Berlinale

Filmul "De ce eu?" de Tudor Giurgiu va fi prezentat în șase proiecții la Berlinale

Filmul "De ce eu?, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, inclus în secțiunea Panorama Special la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, va fi prezentat în șase proiecții pentru public și presa internațională, în perioada 5-15 februarie, informează un comunicat al producătorului, Libra Film, remis joi AGERPRES.

O primă proiecție deschisă publicului este programată vineri, iar premiera oficială va avea loc pe 11 februarie, la ora locală 19,30, la Kino International.

Pe covorul roșu de la Berlinală, alături de regizorul Tudor Giurgiu, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache si Alin Florea. La seara de gală vor lua parte și co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, precum și alți membri ai echipei. În aceeași zi, pe 11 februarie, echipa se va întâlni cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă transmise online.

Thriller-ul politic va fi lansat în cinematografele din România pe 27 februarie. Filmul este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror si a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă și dezbateri. Rolul său este preluat Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema, se arată în documentul citat.

Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhenyi Reka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szelyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

Tudor Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin — în 2006, "Legături bolnăvicioase" a fost selecționat în Panorama.

"De ce eu?" a fost deja achiziționat de agentul de vânzări internațional Heretic Outreach și va fi prezentat distribuitorilor din diverse teritorii în cadrul European Film Market. Filmul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România.

Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs și CineLink Co-Production Market. În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susținută de Centrul Național al Cinematografiei, ICR Berlin și Uniunea Cineaștilor din România. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…