Finanţare europeană blocată pentru Mănăstirea Maria Radna, din cauza unui articol din The Telegraph - FOTO

Finanţare europeană blocată pentru Mănăstirea Maria Radna, din cauza unui articol din The Telegraph - FOTO

Finanţarea pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, lucrări care se apropie de final, a fost blocată trei luni de Ministerul Dezvoltării, iar ulterior bugetul a fost redus, în urma unui articol publicat în The Telegraph, care a criticat lucrările, bazilica fiind comparată cu un castel Disney.

Finanţare europeană blocată pentru Mănăstirea Maria Radna, din cauza unui articol din The Telegraph (Imagine: Marian Buga / Mediafax Foto)

Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice Timişoara au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că finanţarea europeană pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, din oraşul arădean Lipova, a fost blocată timp de trei luni de Ministerul Dezvoltării, care a făcut o anchetă privind calitatea lucrărilor, după ce publicaţia The Telegraph a scris, în 2 august, că a fost distrusă arhitectura originală , iar bazilica arată acum precum un castel Disney.

Autorul articolului susţinea că a fost alterat stilul baroc al bisericii prin culorile zugrăvelilor şi prin materialele folosite, afirmând şi că materiale originale au fost vândute în Germania, iar pe bazilică sunt acum ţigle roşii, industriale.

Publicaţia scria că mănăstirea din judeţul Arad este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele şi cetăţi care au fost modernizate "brutal" în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani europeni.

Ulterior publicării articolului, Episcopia Romano-Catolică Timişoara a respins acuzaţiile, aratând că nu s-au vândut materiale, care au fost depozitate pentru a fi refolosite.

Reprezentanţii Episcopiei arătau că proiectul s-a realizat "pe baza unor studii bine fundamentate ale situaţiei existente, având în vedere că monumentul a suferit multiple traumatisme şi modificări în ultimul secol (incendiu în 1923, o folosire improprie şi brutală a spaţiilor între 1948-2003, intervenţii neprofesioniste la tencuieli, la învelitoare, respectiv la pardoseli)".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…