FOTO Timpul costă bani, la propriu. Un american face bani la fel ca pensionarii români pe vremea lui Ceauşescu

FOTO Timpul costă bani, la propriu. Un american face bani la fel ca pensionarii români pe vremea lui Ceauşescu

Business-ul lui Robert Samuel presupune să stea la coadă în locul celor care nu au timp de pierdut şi sunt dispuşi să scoată destul de mulţi bani din portofel pentru a intra printre primii în posesia produsului dorit. Ideea afacerii botezate „Same Ol Line Dudes“ („Aceeaşi tipi care stau la rând“- S.O.L.D.) nu i-a venit lui Robert Samuel după ce a auzit că aşa mai făceau un ban şi pensionarii români în timpul regimului comunist, ci după ce a câştigat aproximativ 325 de dolari, anul trecut, după ce a ţinut locul timp de 19 ore, pentru două persoane, la cozile care se formaseră în New York imediat după lansarea pe piaţă a telefonului iPhone 5. Tariful pe statul la coadă este destul de piperat. Prima oră este taxată cu 25 de dolari, apoi se plăteşte cu 10 dolari fiecare jumătate de oră trecută pe ceas.

În SUA, mai ales în New York, dorinţa oamenilor de a achiziţiona primii cele mai noi produse apărute pe piaţă este un adevărat „fenomen“, după cum a punctat patronul SOLD într-un interviu pentru Radioul Public German. „Cred că este vorba despre FOMO (fear of missing out), adică oamenii se tem că vor rata noutăţile. Mai ales la New York, dacă ai un grup de prieteni, invariabil se ajunge la întrebarea „ai văzut ultima expoziţie de la MOMA?“ „Ai idee ce este cronut (crogoaşa- o prăjitură creată din combinarea unei gogoaşe cu croissant-ul)?“. Iar oamenii îşi doresc aceste lucruri noi cu atâta ardoare ca şi cum ar veni sfârşitul lumii. Şi înţeleg lucrul ăsta în momentele în care apar la locul lor de muncă, după ore de stat la coadă, cu un sac de dormit într-o mână şi o crogoaşă în cealaltă. Atunci realizează şi clienţii mei că mi-am meritat banii până la ultimul sfanţ.“

Robert Samuel, la coadă FOTO racked.com

Clientela lui Robert este formată din oameni cu bani, dar nu a umflat vreodată preţul nici măcar cu un dolar pentru produsul pe care îl „vânează“. La acest moment are şapte angajaţi la SOLD Inc., care nu fac altceva decât să ţină rândul la cozi interminabile pentru alte persoane. Iar Samuel a mărturisit că încă 15 oameni sunt interesaţi să devină „waiters“, un fel de „ţinători de rând“ profesionişti.

Robert Samuel spune că atunci când rămâi fără loc de muncă, aşa cum i s-a întâmplat şi lui, te resemnezi sau devii inventiv pentru a găsi noi surse de finanţare
În cazul în care se întreabă cineva cum procedează „ţinătorii de rând“ profesionişti atunci când au nevoie să meargă la baie, Robert spune că există o „deontologie“ a meseriei.

Există un tip de loialitate între oamenii care stau la rând. În mai mult de un an de când fac acest lucru, nu mi s-a întâmplat niciodată ca vreunul să-mi spună cine pleacă la plimbare, pierde locul de onoare. Nu trebuie decât să spun că vreau să mă duc la baie şi, eventual, mă ofer să-i aduc persoanei care îmi ţine locul până mă întorc, o cafea sau altceva de care are nevoie.

Români, la coadă la alimente, în timpul regimului comunist FOTO glasul.ro

Românilor nu le este necunoscută acest gen de afacere. Cu ani în urmă, dincolo de persoanele care ţineau rândul la cozi pentru românii care erau la serviciu şi plăteau o sumă modică pentru şansa de a băga în frigider un pachet de pui Peteruş, mai merită amintită povestea eternului student la Medicină, care a făcut o mică avere de pe urma studenţilor care picau examenul primii sub linie.
Mai exact, ingeniosul şi mintosul student intra într-o veselie la facultate, apoi se ducea la nefericitul care nu reuşise să ia examenul la mustaţă şi se oferea să se retragă de pe lista celor intraţi contra unei anumite sume de bani. Bineînţeles, după ce el renunţa, primul de pe lista respinşilor devenea ultimul admis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...