Fotografiile în care Obama și Putin țin în brațe un urs koala la summitul G20 au costat 16.000 de euro

Fotografiile în care Obama și Putin țin în brațe un urs koala la summitul G20 au costat 16.000 de euro

Fotografiile în care cei mai puternici oameni ai lumii țin în brațe un urs koala la summitul G20 din Australia au făcut înconjurul lumii, dar au provocat și o amplă controversă după ce a fost dezvăluit costul acestei strategii de comunicare.

Pentru a destinde atmosfera la summitul G20 desfășurat la 15 noiembrie la Brisbane, premierul australian, Tony Abbott, i-a invitat pe președintele american, Barack Obama, și pe cel rus, Vladimir Putin, să pozeze cu un urs koala în brațe. A fost o operațiune de imagine al cărei cost a fost dezvăluit recent de presa australiană, scrie Le Figaro în ediția online din 2 decembrie.


Prezența celor doi urși koala a părut să relaxeze atmosfera la acest summit marcat de tensiuni între principalele puteri ale lumii și Rusia pe tema schimbărilor climatice și regulilor privind transparența financiară. Însă așa-numita "diplomație koala" a suscitat o amplă controversă în mass-media locale.

În atenția presei s-a aflat suma care a fost cheltuită pentru ca principalii lideri ai lumii să țină în brațe unul dintre animalele emblematice ale Australiei: 24.000 de dolari australieni sau echivalentul a 16.000 de euro. Totul pe cheltuiala contribuabililor. Potrivit presei locale, un urs koala nu suportă să fie ținut în brațe de o persoană mai mult de 10 minute pe zi. Cei doi urși originari din Queensland au avut nevoie de o echipă de specialiști care i-a pregătit îndelung pentru a interacționa cu oamenii. Un expert a declarat că urșii koala sunt ierbivori și se hrănesc exclusiv cu frunze de eucalipt și au nevoie de 20 de ore de somn pe zi.

Criticile nu au întârziat să apară la adresa premierului Abbott care se lăudase că va fi foarte ferm cu președintele Putin pe tema zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât în Ucraina și care avea la bord 38 de australieni.

Pat Conroy, liderul principalului partid de opoziție australian, a ținut să sublinieze că, în loc să fie ferm cu Putin, Abbott a plătit 24.000 de dolari din banii contribuabililor pentru ca liderul rus să țină în brațe un koala și a calificat summitul drept "un eșec monumental".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu