Google face un pas înainte, transformând smartphonurile în aparate de traducere în timp real

Google face un pas înainte, transformând smartphonurile în aparate de traducere în timp real

Google a lansat miercuri o nouă versiune a aplicației sale gratuite de traducere "Google Translate" care transformă smartphone-urile cu sisteme de operare Android și IOS (Apple) în aparate de traducere în timp real, informează AFP și EFE.

Cu această versiune evoluată, va fi suficient să îndreptăm smartphone-urile care funcționează cu Android sau Apple spre afișele, meniurile, rețetele sau alte texte în limba franceză, germană, italiană, portugheză, rusă sau spaniolă, pentru a vedea traducerea în engleză.

Funcția permite traducerea instantanee a textelor folosind camera foto a telefonului, facilitând astfel orientarea în spațiu sau realizarea unei comenzi la restaurant, a explicat echipa care a lucrat la noul sistem, într-un mesaj postat pe un blog specializat.

Aplicația funcționează cu sistemul Word Lens Technology, achiziționat de Google în mai anul trecut, când a cumpărat start-up-ul american Quest Visual. Această tehnologie utilizează modul video al camerei foto al telefonului pentru a identifica textele, a le traduce și a le afișa pe ecran, ca și cum ar fi scrise în engleză.

"Când consultați meniul unui restaurant este foarte practic, puteți îndrepta imediat camera spre ceea ce vreți să comandați", a declarat Otavio Good, fondatorul Quest Visual, care și-a folosit iPhone-ul pentru a scana și a traduce o rețetă de paste italienești. Sistemul funcționează independent de internet, fapt ce evită supraîncărcarea benzii operatorului telefonic", a notat el.

Noua aplicație oferă și o variantă pentru conversație care utilizează recunoașterea vocală și capacitățile de cloud ale Google pentru a traduce dialogul în limbi străine dintre două persoane. În acest caz este însă necesară o conexiune deoarece sistemul are nevoie de capacitățile serverelor Google pentru a asigura traducerea.

Dezvoltatorii speră ca noul serviciu să fie util atât turiștilor care călătoresc în țări străine cât și profesorilor, personalului medical sau poliției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”