Înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu a adus amenzi de 65.000 de lei pentru cinci televiziuni

Înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu a adus amenzi de 65.000 de lei pentru cinci televiziuni

CNA a decis, marţi, să aplice amenzi în cuantum de 65.000 de lei pentru Kanal D, Antena Stars, Antena 1, România TV şi B1 TV, din cauza modului în care au prezentat în emisiunile lor de dezbateri înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu.

Înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu a adus amenzi de 65.000 de lei pentru cinci televiziuni (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reuşit, în şedinţa de marţi, să ia o decizie în privinţa modului în care unele dintre principalele televiziuni din România au prezentat în emisiunile lor înmormântarea Marioarei Zăvoranu, mama Oanei Zăvoranu. A fost pentru a treia şedinţă în care membrii Consiliului au discutat despre acest subiect.

Marioara Zăvoranu a murit pe 17 aprilie, la un spital din Bucureşti, iar informaţii despre înmormântarea acesteia, care a avut loc pe 19 aprilie, au fost difuzate la mai multe televiziuni. În urma difuzărilor informaţiilor despre acest subiect, CNA a primit 26 de reclamaţii, inclusiv unele de la Oana Zăvoranu, care a reclamat România TV, în urma unor afirmaţii la adresa sa făcute de Corneliu Vadim Tudor, dar şi unele de la Kanal D, care a reclamat Antena Stars, din cauză că ar fi preluat fără citarea sursei informaţii despre cazul Oana Zăvoranu-Marioara Zăvoranu.

Pe de altă parte, CNA a constatat că Antena Stars a difuzat în exclusivitate înmormântarea Marioarei Zăvoranu.

Astfel, CNA a decis, marţi, să amendeze Kanal D cu 20.000 de lei, Antena Stars - cu 15.000 de lei, Antena 1, România TV şi B1 TV - cu câte 10.000 de lei, la propunerea membrului CNA Dorina Rusu.

Decizia de sancţionare a acestor televiziuni a fost luată cu unanimitatea membrilor CNA prezenţi la şedinţa de marţi, respectiv Florin Gabrea, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea.

Dorina Rusu a spus că în weekendul în care a murit Marioara Zăvoranu la mai multe televiziuni a fost "un spectacol grotesc".

"Ar fi în total câteva zeci de ore de dezbateri legate de moartea şi înmormântarea Marioarei Zăvoranu şi cel puţin o sută de ştiri. Care este interesul public pe care televiziunile au dorit să-l satisfacă? De câte ori am deschis televizorul în acel weekend am văzut numai Marioara Zăvoranu şi Oana Zăvoranu. Ne-au infectat atât în weekendul acela, dar şi apoi", a spus Dorina Rusu.

Ea a precizat, făcând referire la afirmaţii făcute în faţa CNA de reprezentanţii acestor televiziuni, că aceştia "vorbesc despre interesul puiblicului, despre libertatea de exprimare". "Eu nu reuşesc să înţeleg ce legătură are toată povestea asta cu libertatea de exprimare", a spus Dorina Rusu.

Totodată, Dorina Rusu a citit câteva fraze din volumul "Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gândirea", de Giovanni Sartori. Ea a făcut referire şi la faptul că a constatat că de când este în CNA "cele mai savurante luări de poziţie", atât din partea membrilor Consiliului, cât şi a unor reprezentanţi ai televiziunilor au avut loc în legătură cu acest caz.

"S-a vorbit despre creştinism, despre Platon, despre Aristotel. (...) S-a spus că aceste emisiuni care ne-au invadat reprezintă dorinţa publicului şi că televiziunile au satisfăcut dorinţa publicului. (...) Dar dacă publicul nu ar fi ştiut nimic despre Marioara Zăvoranu, evident că nu ar fi manifestat niciun interes pentru ea. Care este interesul public pentru care noi am fost infectaţi cu toate chestiunile astea atâta timp?", a mai întrebat retoric Dorina Rusu.

Ea a mai spus că există "diferite grade de vinovăţie". "De departe cele mai grave lucruri s-au petrecut la Kanal D, la «Wowbiz», după părerea mea, mai ales în emisiunea în care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, care a avut un limbaj violent, iar moderatorul (Mădălin Ionescu, n.r.) a zis din când în când câte ceva, dar destul de rar. Tot la Kanal D este o problemă şi cu scenele repetate în care Marioara Zăvorau a fost arătată vomitând, au fost arătate traumele şi traumatismele unei persoane. Chiar aşa la nesfârşit să vedem scenele alea în care femeia îşi dădea duhul?", s-a întrebat din nou Dorina Rusu.

Ea a făcut referire şi la o ediţia "Wowbiz" în care Oana Zăvoranu şi-a dat jos lenjeria intimă.

Pe de altă parte, potrivit Dorinei Rusu, şi la Antena Stars au fost încălcări ale legislaţiei audiovizuale. "La Antena Stars a fost iarăşi o problemă. Au dat şi foarte mult (despre cazul Zăvoranu, n.r.), dar asta ţine de politica lor editorială, pe noi ne interesează ce anume au dat", a spus Rusu.

CNA a analizat cazul înmormântării Marioarei Zăvoranu după ce Departamentul de Monitorizare al Consiliului a realizat în acest caz o monitorizare de linie.

Consiliul a constatat că TVR şi Digi 24 nu au abordat deloc subiectul înmormântării Marioarei Zăvoranu. Pe de altă parte, CNA a considerat că Pro TV, Prima TV şi Realitatea TV au abordat acest subiect, însă nu au încălcat legislaţia audiovizualului.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Rareș Bogdan / Îl asigur pe Ludovic Orban că va avea un contracandidat „foarte puternic” la șefia PNL

4 Istoria care nu se predă la şcoală. Cum pregătea CIA răsturnarea regimului comunist din România: operaţiunea Q…

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia