ITINERARII TURISTICE Shopping de Crăciun la Londra

ITINERARII TURISTICE Shopping de Crăciun la Londra

Sărbătorile de sfârșit de an se apropie cu pași mari și o escapadă de shopping la Londra ar putea fi o manieră eficientă și foarte plăcută de procurare de cadouri, toalete deosebite și tot felul de lucruri necesare pentru mesele festive și petrecerile care se țin lanț în luna decembrie. Cu amestecul ei de clasic și ultramodern, capitala Marii Britanii este, de ceva timp, o veritabilă Mecca pentru pasionații de cumpărături. Mai ales în această perioadă, în care atmosfera de Crăciun tentează și alintă toate simțurile pe străzile metropolei de pe malurile Tamisei.

Centrul orașului este locul ideal pentru cei care mizează pe stilul tradițional. Magazinul Harrods continuă să fie o emblemă a Londrei în orice anotimp. Iar acum, când strălucirea lui obișnuită este amplificată de podoabele de Crăciun, acest uriaș 'templu' al cumpărăturilor de pe Brompton Road atrage ca un magnet. Revista 'Hola', care face această recomandare, înscrie magazinul la categoria 'must' a obiectivelor care nu pot lipsi dintr-o vizită la Londra. De văzut inclusiv de către turiștii care nu au în plan să facă cumpărături și cărora le va fi, totuși, teribil de greu să plece fără nicio achiziție.

Înființat în 1834, în Knightsbridge, elegant cartier rezidențial din Londra, Harrods este unul dintre cele mai mari, dacă nu chiar cel mai mare magazin general din Europa. Se întinde pe 20.000 m2, din care 90,000 m2 sunt spații comerciale, și are peste 300 de raioane. Giganticul magazin continuă să fie perceput de turiști ca un simbol britanic, cu toate că, de mai mulți ani, proprietarii săi sunt din lumea arabă. În prezent aparține fondului suveran de investiții din Qatar, care l-a achiziționat în 1985 de la egipteanul Mohamed Al-Fayed, cunoscut lumii întregi în special în calitate de tată al lui Dodi Al-Fayet, iubitul celei ce a rămas pentru mulți 'Prința inimilor'. El și Lady Di, fosta soție a Prințului Charles al Marii Britanii, și-au găsit sfârșitul într-un tragic accident de mașină la Paris, în 1997.

La același capitol, 'must', figurează și Oxford Street, locul în care încep să se aprindă primele dintre miile de beculețe care împodobesc orașul la încheierea fiecărui an. De la un capăt la altul, această stradă de 1,5 mile (2,4 kilometri) este plină de farmec și de peste 300 de magazine dintre cele mai diverse. Chiar și cei care nu își pot permite să cheltuiască prea mult vor fi cu siguranță încântați să admire vitrinele. Informații detaliate despre reducerile de sezon și generoasa ofertă a magazinelor, restaurantelor, barurilor și cafenelelor din zonă se pot găsi la adresa de internet http://oxfordstreet.co.uk.

Pentru cei ancorați în modernitate, cea mai indicată destinație este Shoreditch, din East End, zona avangardistă a Londrei, cuprinsă între Old Street, Hoxton și Brick Lane. 'Start' (42-44 Tiviengton St.) este un ansamblu de trei magazine tip boutique de unde se pot achiziționa cele mai cool creații semnate de Mulberry, Helmut Land sau Smith, între alții. Pantofi unicat se pot cumpăra de la 'Absolute Vintage' (15 Hanbury St.), care oferă o largă gamă de încălțăminte retro, evident, de marcă. Iar în 'Boxpark' (2-10 Bethnal Green Rd.), ingeniosul centru comercial construit din containere, se găsesc mărci precum GAP, Adidas sau Moleskine, cu edițiile lor limitate. Fost perimetru muncitoresc, faimos apoi, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, pentru teatrele și sălile sale de concert, Shoreditch este un cartier boem, plin de galerii de artă, târguri și anticariate și, nu în ultimul rând, de cluburi și restaurante.

Canary Wharf este un alt loc de shopping prezentat în reportajul publicat de revista 'Hola'. Acest centru comercial, care oferă și multe posibilități de petrecere a timpului liber, se distinge printr-o arhitectură dinamică, vibrantă și cosmopolită, în concordanță cu districtul în care este construit. Canary Warf este, împreună cu City of London, unul dintre cele două centre financiare principale ale Londrei și este binecunoscut pentru zgârie-norii săi, record de înălțime la nivel național. Centrul Canary Wharf este format, de fapt, din trei centre comerciale: Cabot Place, Canada Place y Jubilee Place. În total, peste o sută de magazine de lux, din care nu lipsește niciuna dintre mărcile britanice de vârf de genul Austin Reed, River Island sau Mark & Spencer.

În cazul persoanelor care nu dispun de prea mult timp, o idee inspirată ar fi aceea de a alege o cursă aeriană care să sosească și să plece de pe London City Airport (LCY), aeroportul cel mai apropiat de centrul capitalei, amplasat la numai 15-20 de minute de unul dintre cele mai bune locuri de shopping de Crăciun din întreaga Europă. Este vorba despre zona de est a orașului. În plus, aeroportul în sine este o atracție pentru cei puși pe cumpărături, unde pot face și ultime achiziții înainte de întoarcerea acasă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…