Jurnalul Annei Frank a fost postat online în pofida opoziției deținătorilor drepturilor de autor

Jurnalul Annei Frank a fost postat online în pofida opoziției deținătorilor drepturilor de autor

O deputată și un universitar din Franța au postat vineri online, așa cum anunțaseră, "Jurnalul Annei Frank" în versiunea în limba olandeză, considerând că această lucrare aparține de la data de 1 ianuarie 2016 domeniului public, fapt contestat de fondul ('Fonds Anne Frank') care deține drepturile asupra cărții, informează agenția France Presse. "Anne Frank a murit în 1945 în lagărul de concentrare Bergen-Belsen din Germania, astfel încât la 1 ianuarie 2016 Jurnalul trebuie să se întoarcă în domeniul public", susține Olivier Ertzscheid, cercetător în domeniul științelor informaticii.

Legislația franceză respectă o directivă europeană din 1993, care prevede că o lucrare intră în domeniul public la data de 1 ianuarie, după 70 de ani de la moartea autorului "sau a ultimului supraviețuitor", amintește AFP.

Pentru acest text, pentru această mărturie, pentru ceea ce reprezintă, am convingerea că nu există nici o altă luptă decât aceea de a-i asigura libertatea și nici un alt omagiu decât utilizarea lui, în comun, fără limitări, a scris profesorul pe blogul său în preambulul publicării integrale a jurnalului Annei Frank. ( http://affordance.typepad.com//mon_weblog/2016/01/anne-frank.html )

Universitarul, care se prezintă ca fiind un militant foarte atașat unei viziuni pozitive asupra domeniului public, a publicat în octombrie pe site-ul său două versiuni în limba franceză ale jurnalului Annei Frank, înainte de a le retrage în noiembrie, după o interpelare juridică din partea casei editoriale 'Livre de Poche'.

Cercetătorul a menționat că la 1 ianuarie 2016 intră în domeniul public și unele lucrări antisemite, inclusiv "Mein Kampf" de Adolf Hitler.

Deputata ecologistă Isabelle Attard a postat, de asemenea, versiunea în limba olandeză a lucrării Annei Frank ( http://isabelleattard.fr/blog/?s=anne+frank ).

"Trăiască Jurnalul Annei Frank, trăiască domeniul public !", a scris parlamentarul francez pe blogul său, spunând că este pe deplin de actualitate ideea combaterii 'privatizării cunoașterii'.

La puțin timp după cele două anunțuri editoriale din mediul online, fondul 'Anne Frank' a solicitat printr-o scrisoare, atât lui Ertzscheid Olivier, cât și Isabellei Attard, să renunțe la postarea online a lucrării și să-și rectifice declarațiile, amenințând cu acțiuni judiciare.

'Fonds Anne Frank', creat de tatăl tinerei victime a regimului nazist, Otto Frank, are sediul la Basel (Elveția) și deține drepturile de publicare asupra jurnalului tradus până acum în 70 de limbi străine și vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Potrivit precizării acestuia, jurnalul este o lucrare apărută postum pentru care durata dreptului exclusiv este de 50 de ani de la data publicării. Textul publicat în întregime în anul 1986 ar fi protejat pentru drepturi de autor până cel puțin în anul 2037.

"Jurnalul Annei Frank", scris de adolescenta evreică în vârstă de 13 ani în perioada iunie 1942 — august 1944, în timp ce se ascundea împreună cu familia sa la Amsterdam, a fost publicat pentru prima oară în limba olandeză în anul 1947 de către tatăl său, care a eliminat unele pasaje din textul original, amintește AFP.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /