Legume crescute în spațiu, pentru prima oară în meniul astronauților de pe ISS

Legume crescute în spațiu, pentru prima oară în meniul astronauților de pe ISS

Astronauții din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au în meniul din aceste zile salată verde crescută în spațiu, fiind pentru prima oară când ei mănâncă legume cultivate chiar pe ISS, conform publicației The Verge. La bordul ISS se află o seră numită Lada, amenajată încă din anul 2002. Sera a fost folosită pentru a studia creșterea plantelor în condiții de microgravitație, însă până acum astronauții nu au servit la masă rezultatele propriilor experimente științifice.

Salata a fost plantată de astronautul Scott Kelly la 8 iulie, conform NASA, iar plantele au fost recoltate 33 de zile mai târziu. Întregul experiment este mai complex decât simpla plantare a unor semințe și recoltarea plantelor pentru diversificarea alimentelor de la bord.

"Mâine (10 august n.r.) vom mânca mult-așteptata recoltă de legume din @space_station! Dar mai întâi, un #selfie cu salata. #YearInSpace", conform mesajului postat de Scott Kelly duminică, pe contul său de Twitter.

Semințele de plante de pe ISS sunt "bombardate" cu lumină de la LED-uri roșii și albastre pentru a le stimula creșterea. Acest sistem a dus la o recoltă bogată în sera de pe ISS și în 2014, dar plantele au fost aduse pe Pământ pentru a fi testate, NASA trebuind să se asigure că aceste plante sunt sigure pentru consum.

În perspectiva misiunilor spațiale de lungă durată, cu echipaj uman, cum ar fi o eventuală primă misiune spre Marte, cultivarea legumelor și fructelor în spațiu ar putea reprezenta cheia păstrării unei bune stări de sănătate a echipajului, în condițiile în care majoritatea alimentelor ambalate pot rezista cel mult 3 ani, conform NASA. Legumele și fructele proaspete pot îmbunătăți starea psihică și moralul astronauților. Cultivarea lor le oferă ceva de făcut astronauților de-a lungul anilor petrecuți în astfel de misiuni în spațiu, iar consumul fructelor și legumelor proaspete va însemna, mai mult ca sigur, o schimbare binevenită a meniului bazat pe alimente conservate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 „A fost un semn de respect pentru munca mea” / Româncă din Italia, proprietara unui bar, impresionată de gestul a trei tineri: au intrat noaptea și au b…

5 ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia! / Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina