Medalia unei luptătoare în al Doilea Război Mondial, executată de naziști, vândută cu prețul record de 260.000 de lire

Medalia unei luptătoare în al Doilea Război Mondial, executată de naziști, vândută cu prețul record de 260.000 de lire

O medalie acordată unei luptătoare în al Doilea Război Mondial, membră a armatei secrete a lui Churchill, executată de naziști, s-a vândut la o licitație organizată miercuri la Londra cu prețul record de 260.000 de lire sterline (373.000 euro), transmite AFP.

Violette Szabo, cu tată britanic și mamă franceză, a fost una dintre cele patru femei care au primit, post mortem, George Cross, cea mai înaltă distincție acordată civililor. Ea a fost parașutată de Special Operations Executive (SOE), serviciu secret creat de Winston Churchill în iulie 1940 pentru a sabota și dezorganiza armatele germane din Europa, de două ori în Franța ocupată. A fost arestată în cursul celei de-a doua misiuni, în iunie 1944, după un lung schimb de focuri cu militari germani, fiind apoi torturată de Gestapo și executată în februarie 1945 în lagărul din Ravensbruk, cu un glonț în ceafă, la vârsta de 23 de ani.

Înainte să se alăture SOE, Violette Szabo se căsătorise cu un soldat din Forțele franceze libere, mort și el în luptă, în 1942, iar cei doi au avut o fetiță, Tania. Aceasta a primit George Cross în 1947 și, pentru că nu are copii cărora să le-o lase, s-a decis să o vândă la licitație, alături de scrisori, fotografii și diferite lucruri personale de-ale mamei sale.

Colecția de obiecte a fost cumpărată miercuri de omul de afaceri Michael Ashcroft, care o va pune la dispoziția Imperial War Museum din Londra, unde va fi expusă. 'Sunt foarte fericită de rezultatul licitației. Colecția ajunge într-un loc în care mii de persoane o vor putea vedea', a spus Tania Szabo, citată de AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...