O capsulă spaţială sovietică a fost vândută la licitaţie pentru 1 milion de euro

O capsulă spaţială sovietică a fost vândută la licitaţie pentru 1 milion de euro

O capsulă spaţială sovietică, lansată de două ori pe orbită la sfârşitul anilor 1970, a fost adjudecată marţi, la Bruxelles, pentru suma de 1 milion de euro, într-o licitaţie organizată de casa Lempertz.

O capsulă spaţială sovietică a fost vândută la licitaţie pentru 1 milion de euro (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Capsula a fost adjudecată pentru un milion de euro (1.260.000 de euro, cu cheltuielile incluse)", a declarat pentru AFP directoarea acestei case de licitaţii cu sediul în Germania, Christine de Schaetzen. Ea s-a declarat "extrem de mulţumită" de această vânzare, care a inaugurat noua sală de licitaţii Lempertz din capitala Belgiei.

Licitaţia s-a desfăşurat prin telefon, a precizat Christine de Schaetzen, care nu a dorit să dezvăluie identitatea cumpărătorului, afirmând doar că acesta este din Europa.

Capsula spaţială, numită Vozvrashchayemyi Apparat (VA), are formă conică, o înălţime de 2,2 metri, un diametru de 2,8 metri şi o greutate de 1,85 tone. Capsula a purtat în spaţiu trei cosmonauţi, în iulie 1977, înainte de a reveni pe Terra, o lună mai târziu. În 1978, a fost utilizată pentru un zbor fără echipaj uman, în timpul căruia a fost efectuată o singură ieşire pe orbită, în luna martie a acelui an, apoi a fost folosită pentru teste de amerizare, în 1980 şi 1982.

Capsula sovietică a fost cumpărată de o firmă britanică specializată în "turismul spaţial", Excalibur Almaz, care a hotărât ulterior să o vândă.

Aceasta va putea fi admirată de public în luna octombrie, în Germania, cumpărătorul fiind de acord să împrumute capsula spaţială pentru o expoziţie organizată de galeria Bundeskunsthalle din Bonn.

La licitaţia de marţi au fost vândute, de asemenea, două costume spaţiale: unul purtat de astronautul anglo-american Michael Foale - care a ajuns în 2003 pe Staţia Spaţială Internaţională, la bordul unei capsule Soyuz -, care a fost vândut cu 70.000 de euro, şi unul folosit de astronautul rus Aleksandr Kaleri pentru zborul către staţia MIR în 1996, adjudecat pentru 63.000 de euro.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați auzit ce-a spus Teodorovici despre cutremurele din Gorj?

2 Anna Lesko, goală în baie și un mesaj misterios...

3 Avea plicuri cu cash și-n lenjeria de pat! / Bani găsiți în casa unei șefe de personal de la un spital județean: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari ș…

4 O cântăreață de la noi a aflat că e „rezerva” când a sunat-o „oficiala”, din întâmplare!

5 Sorana, magnifică la Miami / Cîrstea a spulberat a 4-a jucătoare a lumii! Cec uriaș și salt mare în ierarhia WTA