O genă descoperită pe niște bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute

O genă descoperită pe niște bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute

O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanță", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar și unii pacienți chinezi, conform unor oameni de știință care au solicitat restrângerea folosirii acestor antibiotice în medicina veterinară, informează AFP.

"Rezultatele noastre sunt extrem de neliniștitoare", a subliniat Profesorul Liu Jian-Hua, de la Universitatea agricolă din Canton, coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei The Lancet Infectious Diseases.

Rezistența identificată de cercetători se referă la polimixine (colistin și polimixina B), antibiotice utilizate "ca ultimă instanță" pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene cu bacilii gram (cum sunt enterobacteriile, E.coli sau Klebsellia pneumoniae), în special la persoanele care suferă de fibroză chistică sau care sunt în reanimare.

În China, antibioticul colistin este folosit în principal în medicina veterinară. Această țară este unul dintre cei mai mari producători și utilizatori de colistin.

În cadrul unor teste de rutină desfășurate pe porci destinați consumului alimentar, Liu și colegii săi au descoperit o tulpină de colibacil rezistentă la colistin, rezistență ce se poate transmite și la alte tulpini bacteriene.

Bacteriile rezistente la acest antibiotic au fost descoperite și la aproximativ 1.300 de pacienți spitalizați în două provincii sudice ale Chinei, Guangdong și Zhejiang.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că bacteria E. coli de la porci conținea o nouă genă ('mcr-1') ce poate fi copiată și transmisă cu ușurință și la alte bacterii, în special la cele din grupul Klebsiella pneumoniae, responsabile de infecții pulmonare.

"Este probabil că rezistența la colistin provocată de gena mcr-1 a apărut mai întâi la animalele domestice înainte de a se extinde și la oameni", a subliniat și prof. Shen Jianzhong, unul dintre coautorii studiului.

Deși limitată pentru moment la China, această rezistență la colistin se poate extinde la scară mondială, au avertizat autorii studiului, solicitând o "reevaluare rapidă" a modului de utilizare a antibioticelor din clasa polimixinelor în cazul fermelor de animale, precum și monitorizarea atentă a genei mcr-1 atât în medicina umană, cât și în cea veterinară.

Conform profesorului Shen, și alte țări în afara Chinei, dintre care mai multe țări europene, folosesc antibioticele din clasa polimixinelor în medicina veterinară.

"Una dintre puținele soluții de care dispunem pentru a evita extinderea acestei rezistențe este de a reduce sau chiar de a înceta folosirea colistinului în agricultură", au precizat și doi cercetători australieni, David Paterson și Patricia Harris, într-un comentariu care însoțește acest studiu. Ei au adăugat că, dacă nu vor fi luate rapid măsuri, în special de către autoritățile chineze, ar putea să apară "o problemă majoră de sănătate publică". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România