O sculptură de Giacometti ar putea fi vândută la licitaţie cu preţul record de 130 milioane de dolari

O sculptură de Giacometti ar putea fi vândută la licitaţie cu preţul record de 130 milioane de dolari

O sculptură realizată în 1947 de artistul elveţian Alberto Giacometti ar putea stabili un nou record mondial de preţ la o licitaţie care va fi organizată de casa Christie's în luna mai, la New York, unde această operă de artă ar putea fi vândută cu suma de 130 milioane de dolari.

O sculptură de Giacometti ar putea fi vândută la licitaţie cu preţul record de 130 milioane de dolari

Această sculptură din bronz, denumită "Pointing Man", are o înălţime de 180 de centimetri şi reprezintă una dintre puţinele opere de artă din lume ale căror preţuri estimative depăşesc pragul psihologic de 100 de milioane de dolari.

Recordul mondial de preţ pentru o sculptură vândută la licitaţie este deţinut tot de o operă realizată de Giacometti, intitulată "L'Homme qui marche I", care a fost vândută în anul 2010 cu suma de 104,3 milioane de dolari.

"«Pointing Man» este fără niciun dubiu cea mai mare sculptură a lui Giacometti", a declarat, miercuri, Jussi Pylkkanen, preşedintele casei Christie's. "Acest exemplar se deosebeşte de celelalte pentru că este unic. A fost pictat manual chiar de artist", a mai spus acesta.

Alberto Giacometti s-a născut în Elveţia, în 1901, şi a murit în 1966.

Această sculptură, executată în stilul caracteristic al lui Giacometti, marcat de forme longiline însoţite de suprafeţe uşor ondulate, neregulate şi brăzdate, face parte dintr-un set de şase lucrări similare. Patru dintre acestea se află în muzee prestigioase, precum Tate London şi Museum of Modern Art din New York. Sculptura care va fi scoasă la licitaţie face parte dintr-o colecţie privată încă din anul 1970. Numele proprietarului nu a fost dezvăluit de reprezentanţii casei Christie's.

"Pointing Man" este cea de-a doua operă de artă majoră care va juca un rol central la licitaţia de primăvară organizată de casa Christie's la New York al cărei preţ estimativ depăşeşte suma de 100 de milioane de dolari. Luna trecută, aceeaşi casă a anunţat că va pune în vânzare o celebră operă cubistă realizată de Pablo Picasso, intitulată "Les femmes d'Alger (Version "O")", care a fost estimată la 140 de milioane de dolari.

Ambele lucrări vor fi puse în vânzare de casa Christie's pe 11 mai, la licitaţia sa anuală de artă impresionistă, modernă şi contemporană, intitulată "Looking Forward to the Past".

Două opere de Giacometti sunt singurele sculpturi din lume care au depăşit pragul de 100 de milioane de dolari la licitaţie.

Cea mai scumpă operă de artă adjudecată vreodată la licitaţie, tripticul "Three Studies of Lucian Freud", realizat de Francis Bacon, s-a vândut cu 142,4 milioane de dolari - preţ care a inclus comisionul casei organizatoare -, în noiembrie 2013. Alte câteva opere de artă au fost vândute cu preţuri mai mari, dar acele tranzacţii au fost realizate pe piaţa privată, nu la licitaţii.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!