Pe Marte există un volum important de apă înghețată

Pe Marte există un volum important de apă înghețată

Pe Marte există mii de ghețari acoperiți de praf, ghețari care conțin suficient de multă apă încât dacă ar fi distribuită uniform la suprafața planetei, ar acoperi-o cu un strat de gheață cu grosimea de 1,1 metri, conform unui material publicat de Reuters. Acești ghețari se află distribuiți în două benzi care se extind dinspre polii planetei spre latitudini mai scăzute. Datele radar obținute de sateliții aflați pe orbita planetei Marte, combinate cu modele computerizate, indică existența pe Marte a unui volum de 150 de miliarde de metri cubi de apă, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Geophysical Research Letter.

"Această gheață care coboară până la latitudini mai scăzute reprezintă o parte importantă din rezervele de apă ale planetei Marte", susține Nanna Bjornholt Karlsson, cercetător la Institutul Neils Bohr din cadrul Universității din Copenhaga.

Oamenii de știință încearcă să afle cum s-a transformat Marte dintr-o planetă caldă și umedă, similară Pământului, în deșertul rece din prezent.

În urmă cu miliarde de ani, Marte, care nu dispune de un câmp magnetic protector, așa cum are Pământul, și-a pierdut o mare parte din atmosferă. Există mai multe studii în derulare care încearcă să determine ce procent din apa acestei planete s-a pierdut și cât a rămas în depozitele de gheață și în subteran. Conform unor estimări se pare că Marte și-a pierdut 87% din apă.

"Presiunea atmosferică pe Marte este atât de scăzută încât gheața se evaporă pur și simplu", conform unui comunicat al Institutului Neils Bohr. Acești ghețari au rămas intacți pentru că au fost acoperiți cu o groasă pătură protectoare de praf.

În prezent, cele mai mari rezervoare de apă de pe Marte se află în zonele polare ale planetei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

2 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

3 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

4 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc