Pentru noua monedă de o liră sterlină a fost ales designul propus de un adolescent de 15 ani

Pentru noua monedă de o liră sterlină a fost ales designul propus de un adolescent de 15 ani

O nouă monedă de o liră sterlină va fi pusă în circulație în 2017, iar propunerea de design a adolescentului de 15 ani David Pearce a fost aleasă dintre 6.000 de dosare înscrise în competiție. Pe monedă figurează un trandafir, o narcisă, un ciulin și un trifoi, simboluri ale celor patru națiuni care alcătuiesc Regatul Unit al Marii-Britanii, relatează 20minutes.ch.

Guvernul britanic a dezvăluit miercuri noua monedă, pe care cele patru simboluri sunt adunate într-o coroană. Cu acest design David Pearce a câștigat competiția pentru alegerea viitoarei monezi de o liră sterlină.

Trandafirul reprezintă Anglia, narcisa — Țara Galilor, ciulinul — Scoția, iar trifoiul — Irlanda de Nord. La câteva luni după referendumul pentru independența Scoției, care ar fi putut rupe unitatea țării, designul constituie un simbol puternic, fiind preferat altor propuneri mai fanteziste, care cuprindeau cești de ceai, steaguri, hărți, referiri la vreme sau faimosul motiv Rolling Stones.

Noua monedă va fi un dodecagon (poligon cu 12 laturi) și nu un cerc, ca în prezent. Dotată cu noua tehnologie împotriva falsificării a Monetăriei Regale, 'va fi cea mai sigură monedă în circulație din lume', a spus într-un comunicat cancelarul Trezoreriei, George Osborne.

'Am fost entuziasmat că am câștigat competiția..., dar și șocat', a spus David Pearce, adăugând că a muncit mult la proiect.

Reversul monezii va avea, ca de obicei, efigia reginei Elisabeta a II-a, a cincea versiune actualizată fiind dezvăluită la începutul lunii, încheie 20minutes.ch.  AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”