Pink Floyd marchează 20 de ani de la lansarea albumului "The Division Bell" cu un box set aniversar

Pink Floyd marchează 20 de ani de la lansarea albumului "The Division Bell" cu un box set aniversar

Trupa britanică Pink Floyd va marca împlinirea a 20 de ani de la lansarea legendarului "The Division Bell", al 14-lea şi totodată ultimul album de studio al grupului, printr-un box set aniversar, care va ajunge în magazine pe 30 iunie, informează site-ul oficial al formaţiei.

Pink Floyd marchează 20 de ani de la lansarea albumului "The Division Bell" cu un box set aniversar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Albumul "The Division Bell" a fost lansat în 1994, s-a vândut în mai multe milioane de copii şi a inclus piesa "Marooned", recompensată cu premiul Grammy. Totodată, "The Division Bell" a fost ultimul album de studio lansat de formaţia britanică, alcătuită în acea vreme din David Gilmour, Nick Mason şi Richard Wright. Box setul aniversar conţine şase discuri, inclusiv trei versiuni colorate sau transparente de discuri vinil, cinci afişe de colecţie, un disc Blu-ray şi, pentru prima dată, un mixaj al albumului "The Division Bell" realizat în sistemul audio 5.1 de inginerul de sunet Andy Jackson.

"The Division Bell" a debutat pe primul loc în topurile muzicale din Marea Britanie şi din Statele Unite şi a rămas în fruntea topului american vreme de patru săptămâni. Albumul a ajuns pe primul loc în alte opt ţări şi s-a vândut până în prezent în peste 12 milioane de copii. Materialul a fost înregistrat de Pink Floyd în mai multe locuri, inclusiv în Britannia Row Studios, dar şi pe "Astoria", iahtul-locuinţă al lui David Gilmour, iar versurile pentru majoritatea pieselor au fost compuse de Polly Samson şi David Gilmour.

Box setul aniversar va include şi două noi ediţii pe vinil ale albumului "The Division Bell", remasterizate de Doug Sax, la The Mastering Lab, pe baza înregistrărilor originale, care vor conţine toate piesele materialului discografic (editate iniţial pentru a încăpea pe un singur LP). Alte cinci discuri sunt incluse: o copie pe vinil roşu de 7 inch a single-ului "Take It Back", o copie pe vinil transparent de 7 inch a piesei "High Hopes", o copie pe vinil albastru de 12 inch a piesei "High Hope", o versiune remasterizată a albumului "The Division Bell" (inclusă în box setul-compilaţie "Discovery" din 2011) şi un disc Blu-ray care include albumul "The Division Bell înregistrat în sistem HD Audio, plus un mixaj al aceluiaşi album, realizat în sistemul audio 5.1 de inginerul de sunet Andy Jackson.

Un alt element inedit este includerea pe discul Blu-ray a unui nou videoclip pentru "Marooned", piesă recompensată cu premiul Grammy la categoria "Best Rock Instrumental" în 1994. Turnat în Ucraina în primele săptămâni din aprilie 2014, videoclipul a fost regizat de Aubrey Powell.

Bob Ezrin şi David Gilmour au produs albumul original, iar aranjamentele orchestrale au fost realizate de Michael Kamen. Discurile din box setul aniversar au fost remasterizate de James Guthrie şi Joel Plante, vechi colaboratori ai formaţiei Pink Floyd.

Înfiinţat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, cărora li s-a adăugat David Gilmour, în 1967, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio şi s-a destrămat în 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum "Dark Side Of The Moon" (1973), "Wish You Were Here"(1975), "Animals"(1977) şi "The Wall" (1979).

Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat "Live 8". Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.

Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.

Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul "The Wall", în 1980, un BAFTA pentru piesa "Another Brick in the Wall (Part 2)" din filmul "The Wall", în 1982, şi un alt Grammy pentru "Marooned" în 1995. În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters şi Mason.

Celebrul album "The Wall" al grupului britanic, având la bază personajul Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea şi alienarea, fiind puternic influenţat de filosofia pacifistă.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

2 Igor Girkin enumeră cele 3 motive pentru care distrugerea barajului Nova Kahovka va fi fatală pentru Rusia

3 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

4 VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka