Premieră: Un radio a fost închis din cauza datoriilor mari la organismele de drepturi de autor

Premieră: Un radio a fost închis din cauza datoriilor mari la organismele de drepturi de autor

CNA a retras, marţi, licenţa audiovizuală a Radio Siculus din Târgu-Secuiesc, ca urmare a retragerii licenţei sale de emisie de către ANCOM, după ce societatea care opera acest post a intrat în faliment din cauza datoriilor mari pe care le avea la organismele de gestiune a drepturilor de autor.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional a Audiovizualului (CNA), societatea Pro-Imagine SRL, care a deţinut licenţa audiovizuală a Radio Siculus, a intrat în faliment. De asemenea, licenţa de emisie a Radio Siculus a fost retrasă de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Astfel, marţi, CNA a retras, la rândul său, licenţa audiovizuală a Radio Siculus, în conformitate cu articolul 57, alineatul 2, litera b din Legea audiovizualului. Acest articol prevede faptul că licenţa audiovizuală pentru difuzarea serviciului de programe pe cale radioelectrică terestră se retrage ca urmare a retragerii licenţei de emisie.

Pe de altă parte, CNA a analizat situaţia Radio Siculus şi în şedinţa din 19 februarie. Conform informaţiilor prezentate în respectiva şedinţă, Radio Siculus risca să fie închis din cauza datoriilor mari pe care le avea la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), care a şi cerut falimentul acestui post.

Membrii CNA au discutat atunci şi cu reprezentantele societăţii Pro-Imagine SRL, care deţinea licenţa audiovizuală a Radio Siculus, între care s-a aflat şi Konya Zita, asociatul unic al firmei.

Aceasta a depus la CNA o adresă prin care a solicitat acordul Consiliului pentru cedarea licenţei Radio Siculus, deţinută de societatea Pro Imagine SRL, către Asociaţia Radio Siculus.

Potrivit adresei, societatea Pro Imagine SRL nu avea datorii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), însă avea datorii către UCMR-ADA, care priveau remuneraţia pentru difuzarea la Radio Siculus a cântecelor care sunt purtătoare de drepturi de autor.

"Datoria societăţii faţă de UCMR este un dezechilibru major între veniturile realizate şi obligaţiile de plată către acest organism, obligaţii care au afectat activitatea postului de radio local. Am intrat din cauza organismului (UCMR-ADA, n.r.) în insolvenţă şi, din data de 20 februarie 2015, vom intra în faliment", se spunea în adresa transmisă CNA de Konya Zita.

Ea a precizat în adresă că Radio Siculus nu poate plăti sumele cerute de organismele de gestiune colectivă ale drepturilor de autor, între care se numără şi UCMR-ADA, dar şi UPFR şi CREDIDAM, fiind vorba despre sume prea mari raportat la veniturile realizate de un post de radio local. "Noi am cerut renegocierea datoriei, dar nu am primit răspuns din partea UCMR. Rugămintea noastră faţă de CNA este o urgenţă, altfel vor închide postul nostru de radio", a mai spus Konya Zita în adresa transmisă Consiliului.

Radio Siculus a funcţionat în Târgu-Secuiesc, judeţul Covasna, din anul 1992. Potrivit reprezentantelor postului de radio, prezente la şedinţa CNA din 19 februarie, CREDIDAM, UPFR şi UCMR-ADA au cerut sume prea mari pentru drepturile de autor corespunzătoare melodiilor difuzate de acest radio local, respectiv 2.800 de lei, plus TVA, pe lună.

Societatea a avut în anul 2013 venituri totale nete de 39.442 de lei (în medie circa 3.286 lei pe lună) şi pierderi de 18.372 de lei. Totodată, în 2014, societatea a avut venituri totale de 43.165 de lei (în medie circa 3.597 lei pe lună) şi pierderi de 13.561 de lei, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Remuneraţia pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe posturile de radio este stabilită în Decizia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) numărul 432 din 2006, se achită trimestrial la UCMR-ADA şi nu poate fi mai mică pe trimestru decât remuneraţia minimă de 2.400 lei/trimestru, la care se adaugă TVA, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ucmr-ada.ro.

Reprezentantele Radio Siculus au spus că au cerut de numeroase ori la UCMR-ADA negocierea sumelor, însă UCMR-ADA a cerut falimentul acestui post de radio.

În şedinţa din 19 februarie, membrul CNA Valentin Jucan a spus că acest post de radio local va fi închis din cauza drepturilor de autor, organismele de gestiune colectivă având o poziţie dominantă pe piaţă, un comportament abuziv şi solicitând remuneraţii excesive. "Avem dovada falimentului, vorbim de o substituire a autorităţii de stat (a CNA, n.r.)", a spus atunci Jucan.

Valentin Jucan a mai spus la momentul respectiv că a transmis o solicitare posturilor de radio din România, pentru ca acestea să prezinte CNA relaţia lor cu UPFR, UCMR-ADA şi CREDIDAM. Potrivit lui Jucan, mai multe posturi de radio au spus că ajung să aibă datorii foarte mari la organismele de gestiune colectivă, iar solicitările privind negocierile cu acestea le-au fost refuzate.

Jucan a precizat că în acest fel este afectat conţinutul editorial al posturilor de radio respective. De asemenea, el a propus ca membrii CNA să facă o sesizare la Comisiile de Cultură din Parlament, cu privire la acest aspect.

Potrivit articolului 10, alineatul 6 din Legea audiovizualului, "Consiliul este obligat să sesizeze autorităţile competente cu privire la apariţia sau existenţa unor practici restrictive de concurenţă, a abuzului de poziţie dominantă sau a concentrărilor economice, precum şi cu privire la orice alte încălcări ale prevederilor legale care nu intră în competenţa sa".

Şi membrul CNA Monica Gubernat a spus, pe 19 februarie, că s-a ajuns la situaţia în care o licenţă audiovizuală va fi retrasă ca urmare a acţiunilor unui organism de gestiune colectivă, UCMR-ADA, fapt care este inacceptabil, întrucât CNA este unica autoritate de reglementare a conţinutului audiovizual.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria