PREMII NOBEL/ Descoperirea mecanismului molecular al durerii și inventarea LED-urilor organice, printre favoritele la Nobel

PREMII NOBEL/ Descoperirea mecanismului molecular al durerii și inventarea LED-urilor organice, printre favoritele la Nobel

Oamenii de știință care au descoperit mecanismul molecular care stă la originea durerii, LED-urile organice care iluminează ecranele telefoanelor mobile de ultimă generație și o nouă stare cuantică a materiei se numără printre favoriții ediției din acest an a premiilor Nobel, conform analizei anuale publicate de Thomson Reuters.

Previziunile, anunțate la sfârșitul săptămânii trecute, au fost formulate de divizia Intellectual Property & Science (IP&S) a trustului media Thomson Reuters. Începând cu anul 2002 și până în prezent, Thomson Reuters a prevăzut cu acuratețe 35 de laureați ai premiilor Nobel.

De această dată, analiștii din cadrul IP&S au preconizat șapte posibili laureați la categoriile Medicină și Fizică și opt la categoria Chimie. Comitetul Nobel alege un număr maxim de 3 laureați în fiecare domeniu.

Pentru premiul Nobel în Medicină, care va fi anunțat la 6 octombrie la Stockholm, analiștii au în vedere o serie de descoperiri dintre care unele au fost realizate în urmă cu mai multe decenii.

Unul dintre favoriți este David Julius de la Universitatea California din San Francisco, care a descoperit receptorul celular pentru capsaicina din ardeiul iute la sfârșitul anilor '90. El a stabilit modul în care acest receptor celular este activat de capsaicină, declanșând reacția de iuțeală și disconfort specifică consumului de ardei iuți.

Descoperirile realizate de alți trei favoriți au răsturnat preconcepția că oamenii sunt în proporție de 99% similari la nivelul ADN-ului. În anul 2004, unul dintre cei trei, Michael Wigler, de la Laboratorul Cold Spring Harbor, a descoperit că mai mult de 10% din genomul uman conține ADN care este duplicat ca și când "fotocopiatorul biologic uman ar fi luat-o razna".

O serie de astfel de variații genetice sunt asociate autismului, schizofreniei și altor maladii grave.

De asemenea, anul acesta ar putea reprezenta și încununarea unor descoperiri din perioada de început a geneticii moleculare — în special descoperirile realizate de James Darnell și Robert Roeder de la Universitatea Rockefeller și de Robert Tjian de la Universitatea California din Berkely, despre modul în care ADN-ul este transcris în celule astfel încât să se poată produce sinteza de proteine.

Premiul Nobel pentru Fizică ar putea să fie atribuit, de asemenea, pentru descoperiri mai vechi de zece ani. Acest premiu va fi anunțat la 7 octombrie.

Unul dintre marii favoriți este Charles Kresge de la compania petrolieră Saudi Aramco, care a inventat în 1992 sitele moleculare folosite în prezent pe post de catalizatori industriali.

În cazul Chimiei, Ching Tang de la Universitatea Tehnologică din Hong Kong și Steven Van Slyke, reprezentant al companiei start-up Kateeva Inc. din Silicon Valley, se numără printre favoriți pentru inventarea LED-urilor organice, omniprezente în telefoanele mobile inteligente, tablete și televizoarele de înaltă definiție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei” / Soldații ruși au căzut într-o capcană la Severodonețk

2 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

3 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

4 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!

5 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”