PREMII NOBEL/ Nobelul pentru Medicină

PREMII NOBEL/ Nobelul pentru Medicină

Celebrul om de știință, inventator și industriaș suedez Alfred Nobel, părintele premiilor Nobel, era foarte interesat de cercetarea în domeniul medical, conform site-ului Nobelprize.org.

Premiul pentru Fiziologie sau Medicină este cel de-al treilea menționat de Alfred Nobel în celebrul său testament. Acest premiu este acordat de Adunarea Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

În perioada 1901 — 2013 au fost acordate 104 premii Nobel pentru Medicină. Acest premiu nu a fost decernat în 9 ani — 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942. Conform statutului Fundației Nobel, premiul nu se atribuie dacă niciuna dintre descoperirile nominalizate într-un an nu corespunde criteriilor de importanță precizate de Alfred Nobel în testamentul său.

De-a lungul timpului, 38 de premii Nobel pentru Medicină au fost câștigate de câte un singur candidat. Zece femei se numără printre laureații Nobelului pentru Medicină. Cel mai tânăr laureat al acestui premiu este Frederick G. Banting, câștigător în 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei. Cel mai în vârstă dintre câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină este Peyton Rous, care a devenit laureat la 87 de ani, în 1966, pentru descoperirea unor corpuri virale care pot declanșa apariția unor tumori.

Listele de nominalizări pentru premiile Nobel sunt desecretizate abia după 50 de ani. Site-ul Nobelprize.org prezintă listele cu nominalizări din anii 1901 — 1951. Printre cei mai importanți oameni de știință nominalizați la acest premiu dar care nu au câștigat niciodată se numără neurologul austriac Sigmund Freud (1856-1939), părintele psihanalizei. El a fost nominalizat de 32 de ori. În anul 1929, Comitetul Nobel pentru Medicină a angajat un expert care ajungea la concluzia că nu este necesară continuarea monitorizării activității lui Freud pentru că "munca acestuia nu are niciun fel de valoare științifică dovedită".

Premiul Nobel pentru Medicină 2014 va fi acordat luni, 6 octombrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Surpriză mare! Armamentul rusesc capturat în Ucraina colcăie de microcipuri fabricate în SUA!