Preşedintele ICR: Bugetul e sensibil redus. În toamnă inaugurăm filiala de la Beijing, cea mai costisitoare

Preşedintele ICR: Bugetul e sensibil redus. În toamnă inaugurăm filiala de la Beijing, cea mai costisitoare

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) Lilian Zamfiroiu, a declarat, marţi, la audierile din Comisia de cultură a Senatului, că doreşte sprijinul pentru următoarea rectificare bugetară, în condiţiile în care, în această toamnă, va fi inaugurată a optsprezecea filială ICR, la Beijing.

"Unul dintre obiectivele propuse de la preluarea mandatului a fost acela de a aduce ICR acolo unde îi este locul, nu pe prima pagină a ziarelor, şi mă refer la eveniment de tip scandal, ci al calităţii programelor pe care le organizează. Programele sunt singurul nostru obiectiv, nu ne interesează ce se întâmplă pe scena politică", a declarat Lilian Zamfiroiu, mulţumind senatorilor din Comisia de cultură că îi protejează de "astfel de ingerinţe".

Preşedintele ICR a spus că bugetul institutului pentru anul în curs este "sensibil redus", respectiv de 28 de milioane lei, şi a adăugat că, înainte de rectificarea bugetară din iulie, secretarul de stat Gheorghe Gherghina i-a felicitat pe reprezentanţii ICR, pentru că este "pentru prima dată de când face bugetul când ICR are o execuţie bugetară foarte bună".

"Până la această dată s-au aprobat virările bugetare în sumă de 17,7 milioane de lei. Ideea este că cheltuim banul public cu băgare de seamă şi în deplin acord cu scopul atribuit", a declarat Zamfiroiu.

Preşedintele ICR a spus că ar dori sprijinul Comisiei de cultură pentru următoarea rectificare bugetară.

"Măcar să nu ne ia acea garanţie de 10% care se reţine de la toate instituţiile bugetare, în caz că nu sunt încasări la buget. Asta ar însemna 2 milioane şi ceva de lei, va fi foarte greu fără ei", a arătat Zamfiroiu.

"Nu vi-i ia nimeni, nu îi primiţi", a comentat în glumă Georgică Severin , preşedintele Comisiei de cultură din Senat.

"Ne-ar fi de foarte mare folos rectificarea din toamnă, mai ales că se suprapune cu lansarea ICR Beijing", a mai spus Zamfiroiu.

Preşedintele comisiei, Georgică Severin, a declarat că va susţine ICR la rectificarea bugetară, mai ales că bugetul instituţiei este foarte mic.

"Vom încerca să îl convingem şi pe proaspătul ministru al Bugetului, după ce va fi numit de preşedinte, colegul nostru Darius Vâlcov, să ţină cont şi de necesitatea ca şi cultura românească să fie promovată cât mai eficient", a afirmat Georgică Severin.

De altfel, Lilian Zamfiroiu, care a devenit preşedintele ICR în iunie 2013, a anunţat că este nevoie de acest echilibru bugetar, în condiţiile în care, în această toamnă, este programată deschiderea celei mai costisitoare filiale a institutului, a optsprezecea, care va fi la Beijing.

Preşedintele ICR a ţinut să precizeze că, având în vedere formalităţile ce ţin de acreditarea personalului, această filială nu va fi deschisă mai devreme de luna noiembrie. "Nu ar fi fost probleme să tăiem panglica în septembrie, la vizita premierului Victor Ponta , dar am considerat că nu ar fi dat bine să tăiem panglica şi apoi să o închidem, aşteptăm ca personalul să fie acreditat", a adăugat el.

"Va fi ceva absolut demn de imaginea pe care dorim să ne-o creăm în Republica Populară Chineză", a mai spus Zamfiroiu.

Preşedintele ICR a ţinut să explice, la cererea preşedintelui Comisiei de cultură, şi situaţia conflictului cu Corul Madrigal, care s-a declarat nemulţumit că institutul nu îi finanţează participarea la un eveniment care va avea loc la Beijing.

Lilian Zamfiroiu a explicat că Madrigalul se află pe organigrama Ministerului Culturii.

"I-am sprijinit pentru turnee, vreau să spun că, după trei finanţări de care au beneficiat anul acesta, nu mai avem bani. Nu e rea voinţă, nu mai avem de unde. A susţine un cor este un efort financiar extrem de mare, sunt 50 de oameni, transport, diurnă, cazare. Vor avea o participare la Beijing, dar nu legat de deschiderea ICR Beijing, şi au apelat din nou, dar am fost nevoiţi să îi refuzăm", a spus Zamfiroiu, adăugând că această participare la Beijing ajungea la suma de aproximativ 10.000 de euro.

Pe 24 iunie, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că ICR Beijing urmează să fie inaugurat în luna septembrie, fiind posibilă prezenţa premierului Victor Ponta, care va efectua în acea perioadă o vizită oficială în capitala Chinei, pentru a debloca relaţiile economice printr-o colaborare politică.

ICR Beijing va avea sediul într-un mall, după ce autorităţile chineze nu au fost de acord ca acesta să funcţioneze în cadrul Ambasadei României la Beijing, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Prin urmare, s-a decis închirierea unui spaţiu într-un mall din capitala chineză, unde ICR va fi vecin cu Institutul Maghiar. De altfel, cele două institute intenţionează să organizeze şi evenimente comune, pentru o mai bună promovare.

Comisiile de politică externă şi de cultură din Senat au avizat, pe 24 iunie, favorabil propunerea ICR privind numirea scriitorului şi traducătorului Constantin Lupeanu, fost ambasador în China, în funcţia de director general al ICR Beijing.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria