Radu Beligan, recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga carieră: „La vârsta mea, fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc”

Radu Beligan, recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga carieră: „La vârsta mea, fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc”

„După cum bine ştiţi am împlinit de curând 95 de ani, o vârstă la care - dacă o apucă - oamenii apreciază viaţa cu multă înţelepciune. Fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc. Iată de ce premiul pe care ilustrul festival Gopo mi-l acordă în această seară este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastră. Vă mulţumesc”, a spus Radu Beligan pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, după ce actorul Marius Manole i-a oferit distincţia.

În ediţiile anterioare, premiul pentru întreaga carieră a Galei Gopo a fost înmanat mai multor actori importanţi din cinematografia românească precum: Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Radu Beligan, născut la 14 decembrie 1918, este unul dintre cei mai importanţi actori romaâni, cu o carieră care se întinde pe parcursul a peste 7 decenii. În anul 2004, Radu Beligan a devenit membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, în 2013, actorul român a fost inclus în Cartea Recordurilor primind distincţia pentru cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a ocupat funcţia de director al Teatrului de Comedie din Bucureşti în perioada 1961 şi 1969, precum şi cea de director al Teatrului Naţional Bucureşti, în perioada 1969 - 1990. Totodată, Radu Beligan este autor a trei cărţi „Note de insomniac” - 2001, „Luni, Marţi, Miercuri...” - 1978 şi „Pretexte şi subtexte” - 1968.

În cadrul Galei premiilor Gopo , Călin Peter Netzer a obţinut luni seară premiul pentru cel mai bun regizor cu filmul „Poziţia copilului”. Totodată, pelicula a fost răsplătită şi cu premiul pentru cea mai bună peliculă.

Gala premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications, al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ArCub şi al Primăriei Municipiului Bucureşti.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria