Rechinii de pe litoralul australian vor fi urmăriți cu drone, "stații de ascultare" și balize cu sonare

Drone în dreptul plajelor, "stații de ascultare" și balize dotate cu sonare de ultimă generație alcătuiesc noul dispozitiv de luptă împotriva atacurilor rechinilor, care a fost prezentat duminică în estul Australiei, transmite AFP.

De la începutul anului au fost semnalate 13 atacuri de-a lungul celor peste 2.000 de kilometri de coastă ale statului New South Wales, față de trei în 2014. În luna februarie, un surfer japonez a murit după ce și-a pierdut picioarele în atacul unui rechin.

În replică, autoritățile statului, care excluseseră la început orice campanie de vânare a rechinilor, au prezentat duminică un plan multiform care implică cele mai avansate tehnologii. "Suntem mândri să fim prima jurisdicție din lume care adoptă o strategie globală pentru a asigura securitatea plajelor noastre", a declarat ministrul Industriei Primare din New South Wales, Niall Blair.

Planul pe cinci ani, cu o valoare de 16 milioane de dolari australieni (10,4 milioane de euro), prevede zboruri de drone pentru supravegherea litoralului în timp real și o supraveghere sporită cu elicoptere. În zonele în care prezența rechinilor este cea mai intensă vor fi instalate circa 20 de "stații de ascultare", pentru a supraveghea animalele echipate cu balize acustice. La detectarea rechinilor vor fi lansate la apă și balize dotate cu sonare.

Informațiile strânse vor servi la alimentarea unei aplicații disponibile pe telefoanele mobile.

Programul urmează să finanțeze și continuarea cercetărilor în privința noilor tehnologii, cum ar fi bariere electrice alimentate de energia valurilor.

Planul a fost anunțat după un summit organizat la Sydney la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul căruia numeroși specialiști din lumea întreagă în domeniul rechinilor au discutat despre mijloacele tehnice disponibile pentru prevenirea atacurilor.

Răspunsul dat amenințării reprezentate de rechini este departe a fi unanim în Australia. Guvernul statului Western Australia a fost nevoit să renunțe, în septembrie 2014, la o politică controversată de capturare și ucidere a rechinilor cu ajutorul năvoadelor cu momeli instalate la un kilometru de plaje. Autoritatea pentru Protecția Mediului (EPA) s-a opus acestui plan din cauza informațiilor insuficiente asupra impactului asupra populațiilor de rechini albi, încheie AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Teoria conspirației / S-a deschis Cutia Pandorei?

2 ULTIMA ORĂ / China dă drumul aparatului represiv pentru a înăbuşi nemulţumirea maselor / La Wuhan începe să se fac…

3 Vâlcov e fugit. Firma despre care DNA susține că e controlată de el a primit un nou contract de aproape 1 mili…

4 VIDEO Pesedistul Bădălău, cu pula-n gură în Parlament! „Ce, Mocioalcă, îl vrei şi pe ăsta? Du-te în pula mea ş…

5 Document / Oamenii de știință chinezi: „coronavirusul ucigaș provine probabil dintr-un laborator din Wuhan”

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde