Recipient de apă care se umple singur, transformând umiditatea din aer în H2O

Recipient de apă care se umple singur, transformând umiditatea din aer în H2O

Un designer industrial din Austria, Kristof Retezár, a inventat un dispozitiv simplu, care extrage umiditatea din aer și o condensează, transformând-o în apă potabilă, conform unui material publicat de Live Science. Acest gadget, denumit Fontus, poate fi atașat la bicicletă astfel încât ciclistul să-și genereze singur apă pe măsură ce înaintează pe trasee mai lungi, în natură, în absența altor surse de apă.

Fontus funcționează pe baza principiului simplu al condensării, ce poate fi demonstrat cu ușurință dacă scoatem o doză de bere din frigider și o lăsăm pentru puțin timp pe masă, până observăm că se formează picături de apă pe suprafața acesteia. "Este pur și simplu vorba de condensarea umidității din aer. Întotdeauna în aer există un anumit procent de umiditate, chiar și în deșert. Astfel, cu un astfel de dispozitiv, nu rămâi niciodată fără apă", a declarat Retezár pentru Live Science.

Acest gadget cu baterii solare constă într-un condensator (care funcționează ca un răcitor) ce este conectat la o serie de suprafețe hidrofobe (care resping apa). Pe măsură ce biciclistul pedalează, în recipient intră aer iar aceste suprafețe se răcesc, producându-se fenomenul de condensare, a explicat inventatorul austriac.

"Aceste materiale hidrofobe resping apa condensată care se adună pe ele și lichidul le strânge în recipient", a mai precizat el.

Fontus poate produce 0,5 litri de apă într-o oră de pedalat, în condiții considerate "optime", adică la o temperatură a mediului între 30 și 40 de grade Celsius și la o umiditate atmosferică între 80% și 90%, conform inventatorului.

Prototipul acestui adevărat "corn al abundenței" acvifere include și un filtru pentru a nu permite pătrunderea în recipient a prafului sau a insectelor.

"Apa obținută este potabilă, cu excepția cazului în care aerul este foarte contaminat. Putem adăuga un filtru de carbon pentru cei care pedalează în orașe sau în medii în care aerul este poluat", a adăugat Retezár. Desigur însă că pentru cei care se plimbă pe bicicletă în mediul urban există la orice colț de stradă posibilitatea de a cumpăra o sticlă de apă, iar acest dispozitiv a fost conceput special pentru pasionații de plimbări în natură, în locuri unde aerul nu este poluat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

3 Ultimele informații certe

4 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?

5 Un imbecil sinistru! Aceasta este adevărata față a PSD! Niște grohăitori în cloaca de prostie pe care au între…