Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism", în Rusia

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism", în Rusia

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a fost condamnat marţi la 20 de ani de închisoare pentru "terorism", în regim sever de detenţie, de un tribunal din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei.

Oleg Sentsov (Imagine: Captura Video)

"Tribunalul îl condamnă pe Oleg Sentsov la 20 de ani de închisoare", a anunţat judecătorul rus, în momentul pronunţării verdictului în acest proces, informează fr.news.yahoo.com .

Un colaborator al regizorului ucrainean, Alexandr Koltcenko, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Ambii au fost judecaţi pentru "terorism", "organizarea unui grup terorist" şi "trafic de arme", într-un proces despre care acuzaţii au spus că este unul politic.

În timpul pronunţării verdictului, cei doi cineaşti au apărut zâmbitori şi au adoptat o atitudine provocatoare, intonând imnul ucrainean.

În mai 2014, regizorul Oleg Sentsov a fost arestat în Peninsula Crimeea, transportat la Moscova şi reţinut în închisoarea Lefortovo. Cineastul a fost acuzat de tentativă de organizare a unui atac terorist. La scurt timp după arestarea lui, mai mulţi cineaşti din Rusia şi Ucraina au cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat.

Apoi, în iunie 2014, un număr de 19 regizori şi producători europeni de film au semnat o scrisoare adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, în care se declarau îngrijoraţi de soarta cineastului ucrainean Oleg Sentsov, deţinut în Rusia şi bănuit de organizarea unor acţiuni teroriste în Crimeea.

Printre cei 19 semnatari ai scrisorii s-au aflat cineaşti de renume, precum spaniolul Pedro Almodovar, finlandezul Aki Kaurismaki, britanicii Ken Loach, Stephen Daldry, Mike Leigh, francezul Bertrand Tavernier şi germanul Wim Wenders.

FSB (care cuprinde serviciile secrete ruse) bănuia că acuzaţii Oleg Sentsov şi Alexandr Koltcenko aparţin unor grupări paramilitare de extrema dreaptă şi că aceştia plănuiau să distrugă liniile de înaltă tensiune, un pod feroviar şi un monument dedicat victimelor din Al Doilea Război Mondial.

În vârstă de 39 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figură marcantă a protestatarilor din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care l-au constrâns pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la putere.

Cineastul locuia în Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, într-un referendum contestat de majoritatea comunităţii internaţionale, alipirea la Rusia.

Oleg Sentsov este cunoscut graţie filmului său din 2011 "Jucătorul/ Gamer", un lungmetraj despre un adolescent obsedat de jocurile video.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 Foarte interesante amănunte!