REPORTAJ: Jill Biden a călătorit prin ţinuturile şi tradiţiile româneşti, la Muzeul Satului din Capitală

REPORTAJ: Jill Biden a călătorit prin ţinuturile şi tradiţiile româneşti, la Muzeul Satului din Capitală

Jill Biden, soţia vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a călătorit, miercuri, prin ţinuturile şi tradiţiile româneşti, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, alături de Maria Băsescu, soţia preşedintelui Traian Băsescu.

Jill Biden şi Maria Băsescu au fost întâmpinate de directorul instituţiei muzeale, Paula Popoiu, dar şi de un bărbat şi o femeie îmbrăcaţi în costume populare. Cele două persoane, îmbrăcate în costume populare din zona Bucovinei, respectiv a Sibiului, le-au aşteptat pe Jill Biden şi pe Maria Băsescu cu pâine şi sare, din care acestea au gustat.

Îmbrăcată într-o rochie albastră cu dungi albe şi cu o jachetă tricotată albastră cu mărgele aplicate, Jill Biden a intrat pe poartă Muzeului Satului în jurul orei 11.10. Alături de Paula Popoiu, dar şi de Maria Băsescu, Jill Biden şi-a început călătoria prin ţinuturile româneşti, poposind pentru câteva minute în satul Şanţ, din Bistriţa Năsăud. Aceasta a intrat pentru câteva minute în interiorul unei case din localitatea Şanţ, fiind însoţită în permanenţă de o persoană care i-a povestit despre obiceiurile poporului român.

Apoi, pentru a-i arăta tradiţiile româneşti, Muzeul Satului a organizat un mic recital, susţinut de ansamblul popular Tinerimea Română, dar şi un spectacol de dans popular. Scena a prins viaţă în momentul în care instrumentiştii au pornit cântul, iar dansatorii, îmbrăcaţi în costume populare, au început să danseze.

Jill Biden a urmărit atentă mişcările artiştilor, a zâmbit şi a aplaudat momentele. Ea a stat în permanenţă alături de prima doamna a României, Maria Băsescu.

Pe parcursul vizitei soţiei lui Joe Biden la Muzeul Satului, intrarea vizitatorilor nu a fost oprită, astfel că, în timpul recitalului, mai mulţi oameni s-au adunat în faţa scenei, iar un grup de copii s-a aşezat în spatele lui Jill Biden.

La finalul recitalului, Jill Biden i-a aplaudat pe artişti şi a urcat pe scenă, alături de Maria Băsescu, pentru a realiza o fotografie cu întreg ansamblul.

"Foarte frumos. Mulţumesc foarte mult că aţi cântat pentru noi", le-a spus aceasta membrilor ansamblului, cu un zâmbet pe buze care arăta că a fost încântată de momentul artistic de la Muzeul Satului.

Micuţii care au asistat la spectacol au fost şi ei invitaţi să se fotografieze cu soţia vicepreşedintelui SUA. Copii i-au spus "La revedere" ("Goodbye"), Jill Biden urându-le o zi bună.

Vizita acesteia prin ţinuturile româneşti a continuat cu satul Ieud din Maramureş, unde Jill Biden i-a întâlnit pe meşterii Marin Preduşel, Rozinca Miclescu şi Adela Petre. Gospodăria din Ieud s-a cufundat pentru câteva minute în sunetele fluierului, ale cimpoiului, dar şi ale tigvei.

Fiindu-i prezentate mai multe bijuterii tradiţionale din Maramureş, din mărgele, lucrate manual, Maria Băsescu a profitat de moment pentru a-i oferi cadou acesteia o zgărdană albastră.

"Îmi place enorm", a spus Jill Biden, după care Maria Băsescu a ajutat-o pe aceasta să-şi prindă bijuteria în jurul gâtului.

Tot în satul Ieud, Jill Biden a întâlnit-o pe Rozica Miclescu din Vălenii de Munte, o apreciată ţesătoare, soţia vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii fiind interesată de modul în care a început să realizeze carpete şi cuverturi tradiţionale. "Prima dată am învăţat în familie, a fost transmis din generaţie în generaţie, apoi la şcoală. Acum, la Muzeul Satului învăţ şi eu alţi copii", i-a spus Rozica Miclescu lui Jill Biden.

Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost întâlnirea soţiei vicepreşedintelui Joe Biden cu Adela Petre, unul dintre cei mai importanţi meşteri populari. Aceasta i-a spus lui Jill Biden că este a treia persoană din Statele Unite ale Americii pe care o primeşte la Muzeul Satului.

"În 1999, am fost în America şi am rămas în bună amiciţie cu mulţi oameni de la dumneavoastră", a spus Adela Petre. De asemenea, aceasta i-a urat multă sănătate şi şi-a dorit la rându-i să trăiască suficient încât să o mai primească încă o dată la Muzeul Satului, moment în care Jill Biden a întrebat-o dacă o poate îmbrăţişa.

Originară din Buzău, Adela Petre, care împlineşte pe 10 iunie 85 de ani şi care a încercat să o înveţe pe Hillary Clinton să ţeasă, a declarat ulterior că Jill Biden i-a spus să aibă grijă de ea şi să fie sănătoasă. "Mi-a spus că mai sunt încă necesară şi asta înseamnă mult. Şi eu mă lupt ca să fiu. Aici mi se spune doamna «trei generaţii», dar acum eu sunt doamna «patru generaţii»", a relatat aceasta.

După momentul pe care l-a avut cu Jill Biden, Adela Petre a spus că soţia vicepreşedintelui SUA este "o femeie foarte sensibilă, o femeie inteligentă". "Şi se uita în ochii mei să mă hipnotizeze, nu altceva. Frumoasă femeie şi deşteaptă. Era foarte emoţionată", a spus aceasta.

Călătoria lui Jill Biden prin satele din România a continuat tot pe tărâm maramureşean, acesteia fiindu-i prezentată o gospodărie din Berbeşti, dar şi biserica din Dragomireşti, Maramureş, datând din 1722.

"Este frumos", a spus aceasta. Întrebată dacă ar recomanda turiştilor americani să viziteze România, aceasta a răspuns: "Desigur".

Şi staff-ul lui Jill Biden s-a arătat încântat de Muzeul Satului. Văzând lacul Herăstrău, una dintre persoanele din staff a spus, zâmbind: "Este natural? Noi nu avem aşa ceva. Este foarte frumos".

Călătoria lui Jill Biden la Muzeul Satului s-a încheiat cu vizitarea bisericii din Dragomireşti. Intrată în curtea bisericii, Jill Biden s-a oprit să privească o mini-expoziţie de icoane pictate, iar Vladimir Baciul, din Cluj-Napoca, i-a oferit acesteia o icoană cu sfinţii Constantin şi Elena, zi sărbătorită, miercuri, în România de creştinii ortodocşi.

La final, Jill Biden a spus că ghidul a făcut o treabă minunată, completând că "va rămâne în inima sa". "Mulţumesc şi primei doamne că m-a găzduit, apreciez, dar şi doamnei directoare", a spus aceasta.

"Este foarte frumos. Mi-a plăcut totul, arhitectura diferită, meşteşugurile. Totul a fost foarte interesant", a apreciat Jill Biden.

Întrebată dacă ar veni să-şi petreacă vacanţa în România, dacă ar avea timp, aceasta a afirmat: "Dacă am avea timp, dar nu cred că avem timp".

Marin Preduşel, cel care a cântat la gospodăria din Ieud, a declarat că nu a avut emoţii privind această vizită. "Sunt obişnuit. Nu e prima dată când vin la Muzeul Satului şi cânt la asemenea personalităţi", a precizat Marin Preduşel, după ce Jill Biden a părăsit "meleagurile" Muzeului Satului.

După vizita la Muzeul Satului, Jill Biden s-a întâlnit, la Fundaţia Româno-Americană, cu reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale implicate în combaterea traficului de persoane. La discuţii vor participa Romulus-Nicolae Ungureanu, director al Agenţiei de Combatere a Traficului de Persoane, şi reprezentanţi ai ONG-urilor Uşa Deschisă, ADPARE, eLiberare, FREE Foundation, MATTOO şi Societatea pentru Justiţie.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi-a început, marţi, vizita la Bucureşti, alături de soţia sa, Jill Biden. Joe Biden se află într-un miniturneu european, care cuprinde România şi Cipru.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...