Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Sălaj: A fost descifrat documentul găsit în fundația casei memoriale Iuliu Maniu

Descifrarea documentului din sticla descoperită miercuri de muncitorii ce lucrează la consolidarea casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin confirmă faptul că acesta conține numele meșterilor care au lucrat la construcția edificată în în 1879.

Potrivit precizărilor făcute vineri, pentru AGERPRES, de preotul Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul de restaurare a casei memoriale, hârtia descoperită este deteriorată, cuvintele care au putut fi citite în limba maghiară fiind "....dolgozott...(indescifrabil)..../ Varga Jozsef....(indescifrabil)/ Kerkei Ferencz vezetésével/ Fancsy György.../ kőművesek. Elek János/ Józsa János/ Szicsi Gábor/ napzámosok.

După Mirel Matyas și Kürti Barna, din Zalău, traducerea ar fi următoarea: 'au lucrat (la construcția casei)/ Varga Jozef ..../ sub conducerea lui Kerkei Ferencz/ Fancsy György/ zidari. Elek János/ Józsa János/ Szicsi Gábor/ zilieri'

"Știm cu siguranță că zilierii sunt din Pericei și Sici, deoarece numele Józsa este specific Periceiului, iar Szicsy este specific localității Siciului", a subliniat Cristian Borz.

Clădirea în fundația căreia s-a găsit sticla este monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuțiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cristian Borz, preot greco-catolic în Bădăcin, a inițiat un proiect de strângere de fonduri pentru reabilitarea casei în mai multe etape, prima fiind cea de consolidare a fundației, pentru că în caz contrar exista riscul prăbușirii ei.

Potrivit preotului, după anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii și, în ultima perioadă, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp clădirea a fost prost întreținută. Casa este construită din materiale tradiționale — lemn, cărămidă și parțial din cărămidă nearsă, din această cauză procesul de deteriorare fiind extrem de rapid.

Până în prezent s-a strâns suma de 70.000 de lei, suficientă pentru prima fază menționată, ce a și demarat la începutul lunii noiembrie și se va finaliza în circa două săptămâni.

Doritorii pot să sprijine în continuare acest proiect, donând în conturile: Lei: RO22RZBR0000060002085400; Euro: RO18RZBR0000060002899205; Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: [email protected] // , deschise la Raiffeisen Bank, Agenția Șimleu-Silvaniei, județul Sălaj. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 PORNREVENGE. Site-urile porno sunt încă pline cu numele Anei Birchall

2 VIDEO Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că …

3 ALERTĂ Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines, despre care se spune că va fi premierul României, a vândut afacer…

4 HOPA! Dan Turturică, veste proastă pentru „băieții” care-au pus mâna pe Dăncilă: SUA nu uită și nu iartă!

5 Un bărbat din Vatra Dornei a MURIT la spital, după ce jandarmii l-au ținut minute bune la pământ și i-au pulve…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing