„Salută-l pe micul meu prieten“: Al Pacino. Actorul a împlinit 74 de ani

„Salută-l pe micul meu prieten“: Al Pacino. Actorul a împlinit 74 de ani

Pe numele complet Alfredo James „Al“ Pacino, actorul american a devenit cunoscut pentru rolurile de mafioţi din lungmetraje, cele mai notabile fiind Michael Corleone, din trilogia „Naşul“, şi Tony Montana din „Scarface“. De puţine ori, rolurile sale au inclus oameni ai legii, cum ar fi ofiţeri de poliţie, detectivi sau avocaţi.

Rolul magistral din „Parfum de femeie“ i-a adus, în 1992, un premiu Oscar pentru Cel mai bun actor, fiind, de asemenea, nominalizat de mai multe ori. Acesta a fost singurul Oscar pe care l-a câştigat.

Considerat unul dintre cei mai mari actori din întreaga istorie a filmului, Al Pacino s-a făcut remarcat în anii 1970, devenind o figură reprezentativă a filmelor americane la nivel mondial.

Al Pacino, în rolul Locotenent-Colonelulului Frank Slade, din „Parfum de femeie“ FOTO cinemagia.ro

În copilărie, după divorţul părinţilor (Salvatore şi Rose), Pacino s-a mutat cu mama sa în casa bunicilor, acolo unde a început să repete scene din filme şi să imite vocile personajelor, aceasta fiind una dintre activităţile sale preferate, dar şi un semn al viitoarei cariere.

Mereu actoria, niciodată şcoala

Pentru Pacino şcoala nu a reprezentat un factor major de influenţă. Singurul lucru care îl atrăgea erau piesele de teatru pentru care a făcut sacrificii enorme, dată fiind situaţia financiară precară a familiei. În 1966 a reuşit să intre în prestigiosul grup „Actors Studio“, sub îndrumarea profesorului Lee Strasberg, cel care a pus bazele tehnicii „abordarea metodologică“ (n.r. - set de tehnici pe care actorii le folosesc pentru a-şi imprima gânduri şi sentimente pe care personajele abordate le-ar putea avea, totul pentru a dezvolta o reprezentaţie cât mai reală), adesea folosită de actorii din anii '70. Stagiunea din acea perioadă (1966-1967) a fost de bun augur pentru Al Pacino, el câştigând premiul Obie pentru rolul din piesa „The Indian Wants the Bronx“.

Al Pacino, în rolul lui Don Michael Corleone, în „Naşul“ FOTO cinemagia.ro

I-a învins pe Jack Nicholson şi Robert De Niro

A urmat apoi debutul în cinematografie, în pelicula „Me, Natalie/ Eu, Natalie“ (1969), urmată de „Panica in Needle Park“ (1971). Perioada imediat următoare a reprezentat o piatră de hotar definitorie în viaţa şi cariera lui. Rolul lui Michael Corleone din „Naşul“ (1972) a fost unul dintre cele mai impresionante din istoria filmului. Robert Redford, Warren Beatty, Jack Nicholson, Ryan O’Neal, Robert De Niro şi numeroşi alţi actori au fost foarte interesaţi de rol, dar regizorul Francis Ford Coppola a avut inspiraţia fantastică de a-l alege pe necunoscut Al Pacino, arată cinemagia.ro.

În 1985, el a fost ales pentru a juca în filmul „Revoluţia“, însă pelicula s-a dovedit a fi un dezastru, vremea nefiind de partea echipei de producţie, echipamentele defectându-se, iar Al Pacino îmbolnăvindu-se de pneumonie, fapt care l-a ţinut departe de marele ecran timp de patru ani de zile.

În 1989 regizează filmul „The Local Stigmatic“, care nu a fost niciodată prezentat publicului, ca mai apoi să abordeze roluri din pelicule romantice precum „Frankie şi Johnny“ (1991) şi „Parfum de femeie“ (1992), cel din urmă considerat un clasic al cinematografiei. În anii următori a mai jucat roluri in filme de tipul „Carlito’s Way“ (1993), „Avocatul Diavolului“ (1997), „The Insider“ (1999).

Al Pacino a primit „tripla coroană“

Al Pacino este unul dintre cei mai faimoşi burlaci de la Hollywood, el nefiind niciodată căsătorit. În schimb, Pacino are o fiică, Julie Marie, cu profesoara sa de actorie, Jan Tarrant, şi doi gemeni cu Beverly D’Angelo, cu care a avut cea mai lungă relaţia a sa. Mai mult, actorul a avut o relaţie de lungă durată cu Diane Keaton, cea cu care a jucat pe platourile filmului „Naşul“.

Pacino a făcut din actorie o profesie cu care s-a căsătorit şi care a dus-o pe noi culmi, fiind, de altfel, extrem de apreciat pentru efortul şi dăruirea sa. O legendă a cinematografiei, Pacino face parte din elita actorilor care au câştigat „tripla coroană“, adică premiul Oscarul pentru Cel mai bun actor, premiul Tony pentru Cel mai bun actor în rol secundar şi premiul pentru Cel mai bun actor în teatru. A fost votat al 37-lea pe lista celor mai mari staruri ale cinematografiei din toate timpurile de către „Premiere Magazine“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa