Selfie pe Marte: NASA a învăţat roverul Curosity să-şi facă selfie-uri - GALERIE FOTO, VIDEO

Selfie pe Marte: NASA a învăţat roverul Curosity să-şi facă selfie-uri - GALERIE FOTO, VIDEO

Oamenii nu sunt singurii care îşi fac selfie, mai nou "autoportretele" se poartă şi pe Marte. Roverul Curiosity a "serbat" sosirea sa în faţa Namib Dune printr-o serie de fotografii de tip selfie realizate cu MAHLI, o cameră foto de înaltă rezoluţie ataşată braţului său robotic.

Selfie pe Marte: NASA a învăţat roverul Curosity cum să se surprindă în panoramă (Imagine: NASA)

Iniţiativa NASA este o premieră în domeniu. Deşi până acum au fost făcute mii de panorame, aceasta este singura imagine la 360 de grade cu puntea roverului aflat pe Planeta Roşie, relatează Daily Mail.

Andrew Bodrov, unul din membrii International Virtual Reality Photography Association, a pus cap la cap seria de imagini pentru a crea un mozaic de aproximativ 30.000 de pixeli, mozaic ce cuprinde 138 de imagini, inclusiv cele cu puntea roverului şi braţul său robotic.

 

"Am realizat colajul în miniatură cu toate imaginile individuale care includ roverul, astfel încât să se poată vedea cât de multe cadre au fost luate pentru a se acoperi totul", a explicat Andrew Bodrov.

 

 

"Aproape de orizont a fost nevoie de 30 de cadre individuale pentru a acoperi toate cele 360 de grade, din jurul roverului", a mai spus expertul, precizând însă că pentru întreaga emisferă ar mai fi nevoie de imagini.  

 

Andrew Bodrov a evidenţiat faptul că pe puntea roverului NASA este foarte mult praf, dar centrul acestuia este relativ curat. 

 

 

Curiosity a ajuns la Namib Dune la începutul lunii decembrie. Regiunea, cunoscută sub numele de Bagnold Dunes, este una în care se află o mare întindere de dune mişcătoare, care sunt formate din nisip închis la culoare.

 

Dunele sunt pe două nivele, la baza Muntelui Sharp. Această expediţie este prima care analizează dunele de nisip ondulate aflate în afara Terrei.

 

 

"Namib este un paradis eolian", a subliniat Lauren Edgar, geolog la USGS Science Center Astrogeology.

 

"Panorama de la Namib Dune este destul de spectaculoasă", a mai adăugat specialistul. 

 

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

2 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

3 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

4 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

5 „Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc” / Ucrainenii din apropierea graniței cu Rusia, pe picior de plecare sa…