Sute de specii de bacterii trăiesc în metroul new-yorkez

Sute de specii de bacterii trăiesc în metroul new-yorkez

Sute de specii de bacterii și microbi trăiesc în metroul new-yorkez, majoritatea inofesivi, dar au fost găsite și fragmente de ADN asociate antraxului și ciumei bubonice, potrivit unui studiu al Universității Cornell din SUA, relatează sâmbătă AFP.

Cercetătorii americani au publicat prima hartă, 'PathoMap', a microbilor descoperiți în cei 960 de kilometri de metrou, transportul public frecventat zilnic de cinci milioane de călători.

Prima lor concluzie: nu trebuie să se evite metroul, ori să se poarte mănuși. Majoritatea celor 637 de specii de bacterii, virusuri și ciuperci (fungi) descoperite și recensate nu constituie un pericol.

Însă oamenii de știință au făcut și o altă descoperire prin secvențierea ADN-ului din probele recoltate: aproape jumătate din fragmentele de ADN nu corespundeau niciunui organism cunoscut, potrivit Universității Cornell.

'Microbii care trăiesc în metrourile din New York sunt majoritatea inofensivi, dar includ eșantione de bacterii care provoacă maladii rezistente la antibiotice, sau chiar fragmente de 'ADN asociate antraxului sau ciumei bubonice', notează universitatea într-un comunicat.

Bacterii rezistente la antibiotice au fost găsite în 27% dintre eșantioane. Probele conțineau fragmente de ADN de antrax și trei elemente asociate ciumei bubonice, la niveluri foarte scăzute. Cercetătorii au precizat că acest lucru nu înseamnă că bacteriile sunt vii, iar culturile prelevate ulterior nu au demonstrat rămășițe de viață.

Acești microbi, a insistat principalul autor al studiului ,Christopher Mason, 'coabitează tot orașul și întreaga infrastructură urbană'. Proiectul 'PathoMap' a fost lansat în iunie 2013 și nu a fost înregistrat niciun caz de ciumă bubonică la New York, subliniază raportul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...