Tablou de Francis Bacon, licitat cu aproape 15 mil. euro

Tablou de Francis Bacon, licitat cu aproape 15 mil. euro

Casa  Christie's din Londra va scoate la licitaţie, în luna iulie, portretul pictorului Lucian Freud, realizat de Francis Bacon, pentru aproximativ 12 milioane de lire sterline (14,7 milioane de euro), potrivit theguardian.com

 Scriitorul britanic Roald Dahl (1916-1990) a deţinut cinci lucrări de Francis Bacon, însă le-a vândut pe toate, cu excepţia portretului lui Lucian Freud, care a rămas până în prezent în proprietatea familiei sale. Lucrare va fi scoasă la licitaţie pentru a finanţa operele de caritate iniţiate de autorul britanic, printre care se numără o fundaţie de ajutorare a copiilor bolnavi, precum şi Roald Dahl Museum and Story Centre din Great Missenden, unde se află casa în care a locuit şi a creat Dahl în ultimii 36 de ani de viaţă.

 Potrivit publicaţiei „The Guardian“, Roald Dahl a declarat într-un interviu: „Niciun tablou nu m-a emoţionat şi nu m-a încântat la fel de mult precum acelea realizate de Francis Bacon. Ştiu că există unii care nu resimt nicio emoţie în faţa lor, însă acestor nefericiţi le-aş spune «ghinion, nu vă pot ajuta»“.

 Un ansamblu compus din trei panouri pictate, realizat de Francis Bacon, intitulat „Three Studies of Lucian Freud“, a fost vândut în 2013, la o licitaţie a casei Christie's din New York, cu suma de 142,4 milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pentru o operă de artă vândută la un astfel de eveniment.

 Francis Bacon (1909-1992), artist britanic de origine irlandeză, a fost unul dintre pictorii reprezentativi ai secolului al XX-lea. „Suferinţa corpului omenesc“ este una dintre temele pe care acesta le abordează frecvent în opera sa. 

 Roald Dahl (1916-1990) a fost romancier, autor de nuvele şi povestiri pentru copii, precum şi scenarist de film şi televiziune. Printre volumele pentru copii publicate se numără „Fabrica de ciocolată a lui Charlie“ (1964) şi „Uriaşul Bun şi prietenos“ (1982).                                                                                                                                                                                                             

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

2 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…

3 De asta i-o fi pus Firea directori? / Semnați dom’le că dacă era vreun dosar la DNA știam, că-s prieten cu Călin…

4 Sensurile giratorii din România versus cele din Anglia. „Englezii habar n-au cum se fac banii“

5 PSD continuă linia infracțională / Avocata lui Dragomir, implantată de cuplul Vasilescu-Manda în fruntea listei …