Trenul cu aburi "Mocănița", promovat pe platforma digitală a Google Cultural Institute

Trenul cu aburi "Mocănița", promovat pe platforma digitală a Google Cultural Institute

Trenul cu aburi "Mocănița", care parcurge peste 40 km pe linia ferată cu ecartament îngust din defileul Văii Vaserului (Munții Maramureșului), a fost încorporat pe platforma digitală a Google Cultural Institute, platformă care oferă accesul la patrimoniul cultural-istoric a celor mai importante locuri din lume. " Google Culture Institute ne-a oferit plăcuta ocazie de-a realiza anul trecut o galerie virtuală despre Mocănița de pe Valea Vaserului. Proiectul inițiat de cei de la Google dorește să păstreze arta mondială în format virtual pentru cei care nu au ocazia sa ajungă în aceste locuri sau chiar să trezească o curiozitate despre patrimoniul cultural mondial, prin mijloacele moderne pe care le oferă tehnologia de ultima oră. Prezentarea proiectului a avut loc la Muzeul Țăranului Român din București", a declarat, marți, președintele Fundației Wassertalbahn, Vișeu de Sus, care se ocupă de prezentarea trenului "Mocănița", Daniel Andreica.

De asemenea, membrul fondator al Fundației "Wassertalbahn"Andreas Karlstetter a susținut că prezentarea trenului Mocănița pe una dintre cele mai importante platforme digitale contribuie la o mai bună cunoaștere a comunității Vișeului în afara României.

"Suntem foarte onorați să facem parte din acest proiect internațional. Este o oportunitate extraordinară să ne putem prezenta valorile locale și, totodată, să facem cunoscută tuturor ultima cale ferată forestieră funcțională din Europa prin intermediul platformei Google. Ansamblul căii ferate face deja parte din patrimoniu național începând cu anul 2010 și poate reușim cu această ocazie să ne atingem scopul de a-l clasa și în patrimoniul UNESCO. Ne bucurăm că povestea Mocăniței de pe Valea Vaserului stă alături de evenimentele remarcabile de-a lungul timpului și astfel contribuim și noi la o mai bună cunoaștere a acestei fărâme impresionante din istoria unei comunități aflate într-un colț fascinant al României" a spus Andreas Karlstetter

În perioada 28-29 aprilie, președintele fundației care se ocupă de promovarea trenului cu aburi ce străbate Valea Vaserului va participa la o serie de programe și workshop-uri la sediul Google din Paris.

"Vom participa ca și colaboratori la realizarea unei noi platforme la care lucram și noi, însă de data aceasta pe platforma android. Întâlnirea va avea loc în zilele de 28 și 29 aprilie, cu participanți din Europa Centrală și de Est, unde se va discuta despre oportunitățile de valorificare ale patrimoniului cultural-istoric al Europei. Acest fapt consemnează rolul pe care îl are Mocănița și Valea Vaserului, cunoscută în toată lumea ca atracție turistică, dar și ca o bogăție a patrimoniului cultural european", a afirmat Daniel Andreica.

Valea Vaserului este una dintre destinațiile turistice favorite a românilor și străinilor indiferent de sezon, principala atracție fiind trenul cu aburi "Mocănița", peisajul montan și pensiunile rurale din zona Munților Maramureșului și a Pietrosului Rodnei. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”