Un tablou de Van Gogh a fost vândut la licitaţie pentru 61,8 milioane de dolari - FOTO

Un tablou pictat de Vincent Van Gogh în ultima parte a vieţii sale a fost vândut la New York pentru 61,8 milioane de dolari, într-o licitaţie organizată de casa Sotheby's, depăşind valoarea estimată de 50 de milioane de dolari, potrivit bbc.com.

Un tablou de Van Gogh a fost vândut la licitaţie pentru 61,8 milioane de dolari

Lucrarea "Vază cu margarete şi maci", o natură moartă realizată de Vincent Van Gogh cu câteva luni înainte de decesul său, în 1890, unul dintre puţinele tablouri pe care pictorul le-a vândut în timpul vieţii, a fost adjudecată la New York pentru 61,8 milioane de dolari. Tabloul fusese estimat la circa 50 de milioane de dolari, înaintea licitaţiei organizate de Sotheby's.

Cumpărătorul este un colecţionar din Asia, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii.

Tabloul a fost pictat de Van Gogh pe când locuia în casa din Franţa a medicului său, dr. Gachet, cu câteva luni înainte de a muri.

Un portret al doctorului Gachet, a cărui vază cu flori a fost imortalizată în tabloul vândut la New York, a fost scos la licitaţie în 1990.

Cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru o pictură de Van Gogh este de 82,5 milioane de dolari.

La aceeaşi licitaţie a mai fost vândută o sculptură din 1951 a elveţianului Alberto Giacometti, pentru puţin peste 100 de milioane de dolari. Preţul obţinut s-a situat totuşi sub recordul de 104,3 milioane de dolari stabilit de o operă a artistului elveţian.

Sculptura lui Giacometti este considerată un triumf al artei moderne şi a fost păstrată în aceeaşi colecţie privată timp de mai bine de 40 de ani.

Totodată, o sculptură realizată de Amedeo Modigliani a stabilit un un nou record pentru o lucrare a acestui artist. "Tete", un cap alungit creat în 1911-1912, dintr-o bucată de calcar recuperat de pe un şantier parizian, a fost vândut pentru puţin peste 70 de milioane de dolari.

Licitaţiile de toamnă ale casei Sotheby's vor continua şi miercuri seară la New York.

O lucrare a artistului britanic Francis Bacon - un triptic intitulat "Trei studii ale lui Lucien Freud" - deţine recordul pentru cea mai scumpă operă de artă vândută până în prezent la licitaţie, după ce a fost adjudecată, în 2013, pentru 142,4 milioane de dolari.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

3 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 PSD / ALDE, groparii României / Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înaint…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic