Panotajul electoral care încalcă legea, menţinut în a doua săptămână de campanie prezidenţială. Echipa lui Victor Ponta foloseşte cocarde tricolore

Panotajul electoral care încalcă legea, menţinut în a doua săptămână de campanie prezidenţială. Echipa lui Victor Ponta foloseşte cocarde tricolore

A doua săptămână de campanie pentru prezidenţiale a evidenţiat menţinerea panotajului electoral care încalcă legislaţia privind finanţarea partidelor, nefiind marcat corespunzător, dar şi folosirea culorilor tricolorului de către echipa lui Victor Ponta, situaţie în contradicţie cu legea.

Cei mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale folosesc materiale de propagandă electorală care nu beneficiază de menţiunea operatorului economic care le-a realizat.

Această obligaţie este prevăzută în Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, la articolul 29, alineatul 2: "Partidele şi alianţele politice, precum şi candidaţii independenţi au obligaţia de a imprima pe toate materialele de propagandă electorală următoarele date: a) numele candidatului independent, denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat, după caz; b) denumirea operatorului economic care le-a realizat".

Potrivit aceleiaşi legi, "este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) se referă la un candidat sau partid clar identificat;

b) este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor;

c) are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg;

d) depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului".

Încălcarea acestor prevederi reprezintă, conform Legii finanţării partidelor şi campaniei electorale, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 25.000 lei.

În plus, Legea privind alegerile prezidenţiale impune la rândul său o serie de restricţii par a fi încălcate de candidaţi.

Prima dintre aceste prevederi interzice folosirea combinaţiei de culori roşu-galben-albastru, la articolul 41, alineatul 7: "Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat".

Astfel, pentru candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, au fost menţinute în Bucureşti bannerele, panourile şi afişajul care încalcă legislaţia prin faptul că nu este menţionat operatorul economic care a realizat materialele de propagandă.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…