23 august 1944, momentul extraordinar ce a dus la supravieţuirea României, în opinia istoricilor

23 august 1944, momentul extraordinar ce a dus la supravieţuirea României, în opinia istoricilor

Proclamaţia către ţară a Regelui Mihai I din 23 august 1944 este considerată de istoricii Georgeta Filitti, Dan Berindei, Zoe Petre şi Adrian Majuru, la 70 de ani de la eveniment, "un fapt extraordinar", care a scurtat cu şase luni Al Doilea Război Mondial şi a dus la supravieţuirea României.

Istoricii Georgeta Filitti, Dan Berindei, Zoe Petre şi Adrian Majuru au vorbit, pentru agenţia MEDIAFAX, despre semnificaţia zilei de 23 august şi despre modul în care acest moment este văzut în prezent de români.

"E greu de spus că această zi îşi va fi păstrat semnificaţia, mai ales că regimul comunist a avut grijă în permanenţă să-i deturneze înţelesul şi din ceea ce a fost o hotărâre excepţională a tânărului monarh Mihai I, de a întoarce frontul, gest apreciat în primul rând de americani, a fi scurtat cu jumătate de an Al Doilea Război Mondial, acest gest extraordinar a fost deturnat şi preluat de autorităţile comuniste, care, în funcţie de preţuirea sau de aruncarea în umbră a unei căpetenii comuniste, i-au ridicat pe unii şi pe alţii. Dacă ne amintim, la început, printre cei care s-au aflat relativ aproape de Majestatea Sa, sigur au ajuns să fie şi câţiva comunişti. Pe urmă aceştia au fost înlăturaţi şi atunci era un gest al clasei muncitoare şi al partidului comunist. Această deturnare a înţelesului actului de la 23 august să ştiţi că ne demonetizează şi în ochii opiniei publice internaţionale. Rămâne ca un gest extraordinar, o participare excepţională a României şi trebuie să amintim că, la ora actuală, Regele Mihai este singurul conducător de stat supravieţuitor din timpul războiului şi cred că a venit momentul ca naţiunea română să se întoarcă cu respect către Majestatea Sa şi să ne amintim că, în acele vremuri imposibile, acest monarh tânăr a pus înaintea intereselor monarhiei, înaintea intereselor din dreapta, în stânga, mărunte, interesele poporului român", a declarat Georgeta Filitti, pentru MEDIAFAX.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

4 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

5 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!