Aceasta NU este o POVESTE. CĂLCĂTORII pe cadavre sunt ÎNCĂ PRINTRE NOI!

Aceasta NU este o POVESTE. CĂLCĂTORII pe cadavre sunt ÎNCĂ PRINTRE NOI!

Trandafirul. Operaţiunea "Trandafirul". Una din cele mai abjecte operațiuni desfășurate de Securitate pentru ştergerea urmelor Revoluției. 43 de cadavre au dispărut din morga Spitalului Judeţean Timişoara, duse la Bucureşti şi incinerate la Crematoriul din Capitală. Cenuşa a fost aruncată într-un canal care, trecând pe la periferia Bucureștiului, colecta și ducea mai departe mizeria întregii Capitale.

Despre operațiune s-a aflat de la arestații din ultimele zile ale anului 1989, de la marii „mahări” ai regimului comunist. O parte din cei vinovați au fost condamnați pentru abominabila profanare, o parte au scăpat, scrie  Dorina Lascăr în Curentul , aducându-ne aminte adevărul pe care, ușor-ușor, avem tendința să-l îngropăm: CĂLCĂTORII de cadavre de la Revoluție sunt ÎNCĂ PRINTRE NOI!

În paralel cu justiția care s-a ocupat de militari, securiști și milițieni, o comisie medicală formată din 11 medici a investigat circumstanţele dispariţiei celor 43 de cadavre.

Operaţiunea s-a numit Trandafirul", pentru transportul cadavrelor până la km 36 de pe Autostradă, transformându-se apoi în  "Operaţiunea Vama". Totul a fost comandat de la Bucureşti şi a fost minuţios pregătit. Cadavrele erau denumite "colete". În noaptea de 18-19 decembrie 1989, peste 40 de cadavre trebuiau ridicate din morga Spitalului Judeţean Timişoara şi incinerate la Bucureşti, pentru a li se pierde urma. Familiilor li s-a spus că "aceşti huligani" au fugit peste graniţă, părăsindu-le. Raportul final întocmit de Comisia de analiză a evenimentelor petrecute în unităţile sanitare din municipiul Timişoara, în perioada 16-22 decembrie 1989, compusă din 11 medici prezintă

DESFĂŞURAREA ACŢIUNII

Ora 8:00: Procurorul-şef adjunct Gheorghe Diaconescu este prezent la Direcţia Sanitară la dr Rodica Novac împreună cu Ghircoiaş.
Ora 9:00: Spitalul Judeţean este înconjurat de trupe de militari, securişti, miliţieni sub comanda maiorului Veverca şi mr. Dragoş. Concomitent, se interzice orice vizită în spital, permiţându-se numai intrarea personalului medico-sanitar pe bază de legitimaţie. Ora 10:00: generalii Nuţă şi Mihalea sunt reperaţi în holul spitalului, împreună cu alte zece persoane. În urma vizitei la spital, procurorul adjunct al României îi cere colonelului Ghircoiaş, şeful Laboratorului criminalistic din IGM, să trimită la Spitalul Judeţean o echipă pentru operaţiunea de verificare a celor decedaţi.
Ora 14:00: sunt aduşi în morgă de autopsierul Traian Bodonea saci de nailon. Procurorul Diaconescu a venit în după-amiaza zilei de 18 decembrie, ora 17:00, la Direcţia Sanitară. Ora 18:00: dr Golea, directorul Spitalului Judeţean, este vizitat de col. Sima Traian şi col. Ghircoiaş.
Ora 19:00: doctorul Golea ridică cheia de la morgă.
Ora 23:00: Ghircoiaş şi Corpodeanu îi cer dr Golea să deschidă morga, ceea ce a şi făcut. A urmat ridicarea cadavrelor, 43 la număr, între 1:30 şi 4:15. A fost adusă o dubă autofrigorifică însoţită de o Dacie albă din care au coborât trei persoane. Ulterior s-a stabilit că dintre cele 43 de cadavre, 35 erau identificate, iar opt neidentificate. Întrucât la ferestre se adunaseră bolnavi care priveau operaţiunea, Ghircoiaş şi Corpodeanu au cerut să fie stinsă lumina din curtea spitalului. Nu s-a putut stabili după ce criterii s-au ales cadavrele, fiindcă ele nu s-au luat la rând şi nici după tipul şi gravitatea leziunilor. După felul cum a decurs acţiunea, selectarea fusese deja efectuată: în dimineaţa de 18 se selectaseră deja morţile patologice din spital de cei împuşcaţi, iar doctorul Golea a indicat cele două categorii. Doctorul Golea a declarat comisiei că cei doi aveau fiecare câte o listă pe care bifau, dar că selectarea se făcea pe baza indicaţiilor lui Ghircoiaş. Apoi maşinile au plecat cu destinaţia Bucureşti. La km 36, spre Capitală, şoferul a fost schimbat cu unul al Securităţii, iar operaţiunea a purtat de aici încolo numele de "Vama".

Doctorul Ovidiu Golea era la vremea respectivă directorul Spitalului Judeţean.  Imediat după Revoluţie, a devenit un personaj controversat, imputându-i-se la vremea respectivă faptele comise în spitalul său. A refuzat elegant să stea de vorbă cu presa de-a lungul timpului, spunând faptul că vrea să uite tot ceea ce s-a întâmplat atunci. Prof. Nicolcioiu spune că doctorul Golea a participat la tot ceea ce s-a întâmplat atunci în spital. Ion Corpodeanu, fost locotenent-colonel, adjunct al sefului Militiei Timis a povestit la instanță „Cu privire la operatiunea de ridicare a cadavrelor, declar «Colonelul Ghircoias si dr. Golea, care au fost prezenti tot timpul, indicau care anume cadavre sa fie duse la autoduba». Mai arata ca operatiunea de incarcare a cadavrelor s-a facut cu stingerea luminii de pe perimetru, dispozitie care va fi data de colonelul Ghircoias”. 

Golea, la comisie, a fost intrebat de dr. Marius Nicolcioiu direct daca nu i s-a spus ca au venit dupa cadavre. Dr. Golea a raspuns: „Nu. Mi-au cerut cheia. Cand am ajuns la subsol, am deschis lacatul. Corpodeanu mi-a cerut cheile cu care am deschis. I le-am dat si s-a dus la usa dinspre curte a morgii si a deschis-o. Corpodeanu a mormait ceva de genul: «Sunt prea multe, trebuie sa degajam morga». A iesit si au aparut niste militari, cu care s-a indepartat. Am revenit in morga si sa ma uit ce face Ghircoias. Din subsol am mai aparut doi civili. Ghircoias se uita la mortii care erau. Toti erau desfacuti la piept. Erau si imbracati, si dezbracati. Atunci Ghircoias m-a intrebat unde sunt mortii spitalului. Si cu Stela Gilovan, asistenta medicala am avut luni dimineata o asemenea discutie – toti mortii sa fie separati. I-am aratat unde sunt. Cand a venit Corpodeanu, era insotit de doi sau trei. Era un pic nervos. Stateam in sala spitalului. Am prins un moment si, cand am vazut ca vin asa de multi, i-am cerut permisiunea sa plec. Asta pentru ca mi s-a parut ceva dubios. Mi-a spus: «Dumneata ramai aici!». M-am sprijinit de o masa si nu am mai iesit. Dupa ce criterii i-au selectat, nu stiu” a declarat Golea în fața comisiei dar nu i-a convins pe membri.
"Nu avea ce să facă. Era director. Ce putea să facă? A deschis morga, i-a condus chiar el, spune în declaraţia sa. Cheia de la morgă era la urgenţă şi era foarte bine precizat cine umblă cu această cheie. Acces la ea aveam eu, doctorii de la urgenţă şi directorul, bineînţeles. Doctorul Golea a luat cheia şi a deschis morga. Acelaşi lucru aş fi făcut şi eu. Numai că el avea o cale de eschivare. Morga pentru morţii aceştia era a medicinei judiciare. Putea să o dea cotită, dar condiţiile de stres de atunci erau foarte grele. Nu te puteai pune cu ei. Era o atmosferă atunci în oraş, ţi-era ruşine să şi spui că eşti doctor", spune profesorul Nicolcioiu. Comisia de medici a recomandat ca incriminaţii să nu fie niciodată promovaţi, avansaţi în funcţii. „Ceea ce nu s-a respectat. Raportul nostru, al comisiei, nu a avut nici un efect", spune cu regret profesorul.
Securiștii, milițienii și militarii au îndeplinit ordinele și unii au răspuns pentru cele ilegale. Dr. Golea nu avea de îndeplinit niciun ordin. Nu a fost amenințat cu vreun pistol. Și nu doar le-a dat cheia, ci i-a condus personal rămânând acolo în caz că „domnii” mai aveau nevoie de ceva. Și după toate astea nu s-a retras din funcții. Să rămână doar medic cum ar fi făcut orice om cu bun simț.
NU! Dr. Golea (foto evz.ro) a rămas șef în Timișoara cu orice preț. Când a fost schimbat a reușit să revină. În 2007 după ce fusese schimbat pentru incompatibilitate a reușit să revină în funcție prin hotărâre judecătorească. Omul e făcut să fie șef și să răspundă la comenzi. Dar Revoluția s-a făcut și fără ca el să se opună în vreun fel luării cadavrelor de Securitate. El doar a profitat și acum deține Clinica Dr.Golea.

Acum exact 26 de ani trupurile neînsuflețite ale următoarelor persoane au fost luate din morga spitalului și transportate la București pentru a fi incinerate. Glorie lor, eroilor cu sacrificiul cărora suntem astăzi mai liberi decât atunci!

-  1. Andrei Maria
-  2. Apro Mihai
-  3. Balogh Pavel
-  4. Balmus Vasile
-  5. Barbat Lepa
-  6. Banciu Leontina
-  7. Belehuz Ioan
-  8. Belici Radian
-  9. Caceu Margareta
-  10. Chorosi Alexandru
-  11. Cruceru Gheorghe
-  12. Carpin Dănuţ
-  13. Csizmarik Ladislau
-  14. Ciobanu Constantin
-  15. Wittman Petru
-  16. Nagy Eugen
-  17. Ferkel Suteu Alexandru
-  18. Florian Antoniu Tiberiu
-  19. Girjoaba Dumitru Constantin
-  20. Hategan Petru
-  21. Iosub Constantin
-  22. Iotcovici Gheorghe Nuţu
-  23. Ewinger Slobodanca
-  24. Ianos Paris
-  25. Luca Rodica
-  26. Lăcătuş Nicolae
-  27. Munteanu Nicolae Ovidiu
-  28. Miron Ioan
-  29. Motohon Sliviu
-  30. Mardare Adrian
-  31. Otelita Aurel
-  32. Opre Gogu
-  33. Osman Dumitru
-  34. Radu Constantin
-  35. Sporer Rudolf Herman
-  36. Stanciu Ioan
-  37. Sava Angela Elena
-  38. Zabulica Constantin
-  39. Zornek Otto
-  40. cadavru neidentificat
-  41. cadavru neidentificat
-  42. cadavru neidentificat
-  43. cadavru neidentificat



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...