Administraţia prezidenţială anunţă vizita lui Joseph Biden în România

Administraţia prezidenţială anunţă vizita lui Joseph Biden în România

Administraţia prezidenţială anunţă că preşedintele Băsescu l-a invitat pe vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, să facă o vizită în România, care va avea loc în perioada 20-21 mai.

Administraţia prezidenţială anunţă vizita lui Joseph Biden în România (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu , l-a invitat pe vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), domnul Joseph Biden, să efectueze o vizită în România, aceasta urmând să aibă loc în perioada 20 - 21 mai a.c.”, informează Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

Anterior, Casa Albă a anunţat că vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va efectua vizite în România şi în Republica Cipru în perioada 20-23 mai, pentru a discuta în principal despre criza din Ucraina.

În cursul acestui miniturneu, "vicepreşedintele Biden va discuta cu liderii celor două ţări despre reacţiile comunităţii internaţionale la intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile destabilizatoare" ale Moscovei, precizează Preşedinţia Statelor Unite.

"Vicepreşedintele Biden va discuta şi despre necesitatea aprofundării legăturilor economice" cu România şi R.Cipru, în special în cadrul Acordului de liber-schimb SUA-UE, aflat în curs de negociere, continuă Casa Albă.

La Bucureşti, vicepreşedintele Biden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta . De asemenea, Biden, care va efectua vizitele alături de soţia sa Jill, se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi cu militari români şi americani. Vicepreşedintele SUA va evidenţia angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectivă a membrilor Alianţei Nord-Atlantice şi va mulţumi României pentru contribuţiile la securitatea regională şi globală.

Guvernul de la Nicosia a exprimat nemulţumire pentru sancţiunile economice impuse Rusiei, subliniind că aceste măsuri îi distrug economia. Biden ar urma să discute cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi despre negocierile sub egida ONU în vederea reunificării Insulei Cipru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-a făcut o invitaţie vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, pentru a veni în România, precizând că va veni şi şeful Pentagonului, dar nu a dorit să spună când va fi această vizită, pentru că s-a decis ca anunţul să se facă simultan cu Casa Albă. "Eu am făcut o invitaţie vicepreşedintelui Biden să vină în România, a dat o dată, dar am decis să dăm simultan comunicatele legate de această vizită", a spus şeful statului. Traian Băsescu nu a dorit să spună când va avea loc această vizită, precizând că "este o chestiune de securitate", dar a precizat că va veni şi şeful Pentagonului.

Potrivit şefului statului, reprezentanţii Statelor Unite ale Americii doresc să îşi facă obligaţiile de parteneri strategici faţă de România.

Anterior, surse oficiale declaraseră pentru MEDIAFAX că vicepreşedintele SUA, Joe Biden, va veni săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta inclusiv despre situaţia din Ucraina. "Au fost discuţii pentru organizarea unei întâlniri la nivel înalt între România şi Statele Unite ale Americii dinaintea crizei din Ucraina, dar evenimentele recente au accelerat această întrevedere", au arătat sursele.

Potrivit acestora, vizita lui Joe Biden în România este programată, la acest moment, pentru sfârşitul săptămânii viitoare, fără să fi fost încă anunţată oficial în ideea unor eventuale modificări de program de ultimă oră, şi ar urma să facă parte dintr-o serie de scurte discuţii şi cu oficiali din alte ţări din regiune. În urmă cu trei săptămâni, Joe Biden s-a aflat în Ucraina, pentru a exprima susţinerea Statelor Unite.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

2 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”