Antonescu: Decizia Birourilor permanente privind moţiunea de cenzură încalcă Regulamentul

Antonescu: Decizia Birourilor permanente privind moţiunea de cenzură încalcă Regulamentul

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că decizia Birourilor Permanente reunite privind calendarul prezentării şi dezbaterii moţiunii de cenzură încalcă Regulamentul, liderul liberal susţinând că Victor Ponta nu are curaj să discute despre guvernare, chiar dacă are o majoritate solidă.

Crin Antonesci si Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Liderul PNL a spus, într-o conferinţă de presă, că majoritatea ”a impus” decizia ca moţiunea de cenzură iniţiată de PNL să fie citită joi, şi nu astăzi sau mâine, ceea ce reprezintă o încălcare a Regulamentului şi Constituţiei.

”Ea confirmă ceea ce noi am bănuit de la început şi am spus, şi anume teama lui Victor Ponta şi a asociaţilor săi din Guvern şi din majoritate de a face o dezbatere publică, parlamentară, asupra temelor de fond ale guvernării. Aşa cum pe parcursul acestei campanii electorale Victor Ponta şi oamenii săi au încercat să evite conţinutul dezbaterii, să evite lucrurile care cu adevărat îi interesează pe oameni, care cu adevărat au influenţă asupra vieţii lor, şi în privinţa moţiunii de cenzură, deşi beneficiind de majoritate pe care o descrie foarte solidă şi foarte loailă, Victor Ponta nu a avut curaj să poarte această dezbatere”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a susşinut că premierul Victor Ponta şi „anexele PSD” se tem de o dezbatere serioasă pe situaţia economică, dar şi despre faptul că premierul „patronează personal şi protejează acţiunile sau intenţiile de acţiune în sensul corupţiei, feudalizării României, în sensul lotizării pesediste a acestei ţări”.

„Ponta este obişnuit să meargă să vorbească singur, să nu fie deranjat de moderatorii tocmiţi ca să-i ridice osanale şi să povestească, aşa cum face şi la începutul fiecărei şedinţe de guvern, cât de bine este în România, cât de frumos trăim noi în noua epocă pesedistă şi cum o singură problemă există, şi anume faptul că PNL nu se aliniază viziunilor sale”, a mai afirmat liderul PNL.

Antonescu a fost întrebat cum vede acuzele preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea , referitoare la faptul că reprezentanţii PNL nu au asigurat prezenţa la şedinţele Birourilor Permanente.

“Zgonea nu are de ce să acuze, că nu are nicio calitate. Zgonea trebuie să citească doar acest articol (care precizează că moţiunea de citeşte în plenul Parlamentului în 5 zile de la depunere - n.r.) şi care este fără echivoc. Deci, nu are treabă Zgonea cu prezenţa noastră, asta este treaba noastră. Noi aveam prezenţa, dar problema lui Zgonea era să aplice Regulamentul. Cum problema lui este să execute ordinele date de Ponta şi nu să aplice ca preşedinte al Camerei dispoziţiile Regulamentului, sigur că dânsul a făcut altceva”, a mai spus liderul PNL.

El a amintit faptul că, împreună cu PSD în opoziţie, liberalii au deplâns abuzurile majorităţii PDL din acel moment.

“Iată, între altele de ce USL nu mai există şi de ce PNL nu mai putea să asume şi pe numele său aceste mecanisme pesediste pe care le ştiu Ponta şi Zgonea din fragedă pruncie politică”, a mai afirmat preşedintele PNL.

Întrebat care va fi mobilizarea parlamentarilor la citirea moţiunii, pentru ziua de joi, având în vedere că este penultima zi de campanie electorală, Antonescu a răspuns: “O mobilizare rezonabilă. O mobilizare esenţială este la dezbatere şi la vot”.

De asemenea, liderul deputaţilor PNL George Scutaru a precizat că liberalii vor sesiza comisiile juridice din Parlament referitor la încălcarea Regulamentului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu .

“La nivelul comisiilor juridice vom sesiza modul în care preşedinţii celor două camere, e vorba de domnii Zgonea şi Tăriceanu au încălcat Regulamentul”, a precizat Scutaru.

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis, luni, ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc în 26 mai, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Zgonea a precizat că Birourile Permanente reunite au luat această decizie cu 11 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.

El a mai declarat că ar trebui să li se taie din indemnizaţie reprezentanţilor PDL, PNL şi PPDD în Birourile Permanente reunite care au absentat marţea trecută de la şedinţa acestui for.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro