Apogeul NESIMȚIRII/Oprea și-a făcut SECRETARA DOCTOR în INFORMAȚII/''Doctora'', DECORATĂ de Băsescu și Iohannis

Apogeul NESIMȚIRII/Oprea și-a făcut SECRETARA DOCTOR în INFORMAȚII/''Doctora'', DECORATĂ de Băsescu și Iohannis

Apogeul imposturii. Gabriel Oprea si-a facut secretara doctor in stiinte militare si informatii. La propunerea ministrului, Traian Basescu a decorat-o de doua ori, Klaus Iohannis i-a dat cea mai inalta distinctie in stat. Este al patrulea doctorat suspect de plagiat coordonat de Oprea. 

Secretara lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, in prezent Adela Loredana Neagu, este suspecta ca si-a plagiat teza de doctorat pe care a sustinut-o in anul 2011 la Academia Nationala de Informatii (ANI) „Mihai Viteazul”, aflata in subordonarea Serviciului Roman de Informatii (SRI). Lucrarea de doctorat a acesteia a fost coordonata de profesorul universitar Gabriel Oprea, el insusi suspect ca si-a plagiat teza de doctorat sustinuta in anul 2001, asa cum Hotnews a scris in exclusivitate inca din data de 1 iulie.

** Adela Loredana Neagu nu a putut fi contactata pana la ora publicarii anchetei.

** A fost secretar general la UNPR, Traian Basescu a decorat-o in 2010 si 2011 iar Klaus Iohannis i-a acordat cea mai inalta distinctie in stat, Steaua Romaniei in ianuarie 2015

Unul dintre cei plagiati de Popescu (Neagu) este Dumitru Virgil Diaconu, acelasi autor pe care l-a copiat masiv si premierul Victor Ponta. Adela Popescu (Neagu) risca sa fie acuzata de fals in acte publice in solidar cu coordonatorul sau de doctorat avand in vedere ca ambii si-au asumat originalitatea tezei, in acord cu Legea Educatiei nr. 1/2011, printr-o declaratie pe propria raspundere ce le poarta semnatura.

Adela Popescu (Neagu) reuseste unica performanta in istoria moderna a Romaniei de a fi secretara decorata de trei ori de doi presedinti ai tarii, Traian Basescu si Klaus Iohannis, una dintre distinctiile primite de aceasta fiind Steaua Romaniei, cea mai inalta medalie pe care o poate oferi statul roman unei persoane. Toate cele trei decoratii au fost acordate la propunerea lui Gabriel Oprea.

Aceasta este cea de-a patra lucrare de doctorat coordonata de profesorul universitar Gabriel Oprea suspecta a fi fost copiata pe care Hotnews o aduce in atentia opiniei publice. Pana acum a prezentat, in exclusivitate, dovezi care atesta faptul ca si tezele primarului sectorului 2, secretar general al UNPR, Neculai Ontanu, a avocatei lui Victor Ponta, Loredana Radu si a prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, sunt plagiate.

** In acelasi an cu Adela Popescu si-au sustinut tezele de doctorat sub coordonarea lui Gabriel Oprea si prim-adjunctul procurorului general al Romaniei Bogdan Licu, judecatoarea Florica Diaconescu, fostul ministru al Apararii Nationale si fost consilier prezidential Mihai Stanisoara, fostul director general al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si fost subsecretar de stat Toma Vasile Rus, fostul deputat si fost presedinte al comisiei parlamentare pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe Romeo Raicu sau ginerele lui Pantelimon Avram, fost director Romgaz, Ioan Sandru.

Adela Loredana Popescu se numeste in acest moment Neagu, dupa ce anul trecut s-a casatorit. Aceasta si-a facut un nume in politica, dar mai ales in Ministerul Apararii Nationale si in Ministerul de Interne pe vremea cand inca purta numele de domnisoara. Imediat dupa ce Gabriel Oprea a fost numit Ministrul Apararii Nationale in decembrie 2009, Adela Popescu a devenit consiliera acestuia pe probleme de comunicare, asa cum scria presa la vremea respectiva. Cu multi ani inainte ca titulatura Adelei Popescu (Neagu) sa devina cea de „consiliera”, aceasta fusese secretara lui Gabriel Oprea.

Concomitent cu cariera din administratia publica centrala, Adela si-a inceput si cariera politica. In 2010, aceasta era unul dintre secretarii executivi ai Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), asa cum reiese de pe site-ul partidului, aflandu-se, practic, la varful conducerii formatiunii politice create de Gabriel Oprea.

Dupa castigarea alegerilor parlamentare de catre USL in decembrie 2012, cand Gabriel Oprea a parasit functia de ministru al Apararii Nationale in favoarea celei de vicepremier fara portofoliu, Adela Popescu (Neagu) si-a gasit refugiu la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutia de stat unde se platesc unele dintre cele mai mari salarii din Romania.

Aceasta a lucrat la ASF cel putin pe perioada anului 2013 si in primele doua luni ale lui 2014. Biroul de Presa al ASF a refuzat sa raspunda pe ce post si pentru ce perioada a fost angajata aceasta, insa din declaratia de avere afarenta anului 2014, reiese ca Adela Popescu (Neagu) a incasat in 2013 venituri salariale de 146.727 lei, ceea ce reprezinta 12.227 lei lunar.

Desemnat Ministru de Interne in martie 2014, Gabriel Oprea a numit-o pe Adela Popescu (Neagu) in pozitia de directoare a cabinetului ministerial, functie pe care o ocupa si in acest moment. Tot in 2014 Adela Popescu si-a schimbat statutul matrimonial, dar si numele, in urma casatoriei cu Robert Neagu.

Adela Popescu (Neagu) reuseste surprinzatoarea performanta de a fi fost decorata de doi presedinti ai Romaniei. Aceasta a fost decorata de Traian Basescu in 2010 si 2011 cu prilejul Zilei Armatei Romane, la propunerea ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea. Prima data a fost decorata cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili prin Decretul nr. 990 din 21 octombrie 2010, cea de-a doua decoratie fiind Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, acordata prin Decretul nr. 762 din 210 octombrie 2011. Ambele propuneri au fost facute de Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea.

Motivarea din cele doua decrete este una standard:

„in semn de apreciere a serviciilor deosebite aduse institutiei militare, pentru rezultatele remarcabile obtinute în procesul de instruire, precum si pentru inaltul profesionalism dovedit in executarea misiunilor incredintate”. Fara sa cunoastem in ce a constat „inaltul profesionalism dovedit in executarea misiunilor incredintate”, este frapant faptul ca o consiliera oarecare, fie ea si consiliera personala a lui Gabriel Oprea, a fost decorata in doi ani la rand. In schimb, pe lista persoanelor decorate nu se regaseste numele niciunui simplu soldat, care sa fi meritat obtinerea unei astfel de distinctii in urma misiunilor de pe teatrele de razboi din Irak sau Afganistan.

Ultima decoratie primita de sefa de cabinet a lui Gabriel Oprea a fost in luna ianuarie 2015. Cu prilejul zilei Unirii Principatelor Romane presedintele Klaus Iohannis i-a acordat Adelei Popescu (Neagu) Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, cu insemn pentru civili. In Decretul nr. 32 din 23 ianuarie 2015, pe langa numele acesteia se regaseste si motivatia pentru acordarea distinctiei: „in semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obtinute in activitatea profesionala si inaltul profesionalism dovedit in indeplinirea misiunilor incredintate”.

Steaua Romaniei este cea mai inalta distinctie pe care statul roman o poate acorda unei persoane. Cea mai recenta propunere de decorare a Adelei Popescu (Neagu) a fost facuta tot de Gabriel Oprea, de aceasta data din pozitia de viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne. Intr-un raspuns oferit de Biroul de presa al Administratiei Prezidentiale, ni s-a comunicat ca motivarea acordarii decoratiei a fost una standard pentru toate persoanele care se regasesc in cele trei decrete, insa „autoritatea care formuleaza propuneri de decorare, in conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 29/2000, isi asuma responsabilitatea privind integritatea morala si profesionala a persoanelor propuse”.

Prin acelasi decret prin care Adelei Popescu (Neagu) i s-a oferit Steaua Romanei, a fost decorat si chestorul principal de poliţie Nelu Pop, cel care sase mai tarziu avea sa-i dedice lui Gabriel Oprea un editorial elogios in revista „Migratia si azilul” editata de Ministerul Afacerilor Interne. Nelu Pop a fost decorat „doar” cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili.

Apropierea de vicepremier i-a adus Adelei Popescu (Neagu) nu doar trei distinctii, o functie la varful UNPR si un salariu foarte mare, ci si un titlu academic, de doctor in stiinte militare si informatii, obtinut in 2011 la Academia Nationala de Informatii a SRI, sub coordonarea profesorului universitar Gabriel Oprea.

Teza de doctorat a Adelei Popescu (Neagu) are titlul “Restrangerea drepturilor omului in contextul luptei impotriva terorismului sub impactul accelerarii procesului globalizarii” si este plina de paragrafe plagiate. Un indiciu puternic care arata ca portiuni consistente din lucrarea de doctorat sunt plagiate este faptul ca multi autori pe care ii mentioneaza in notele de subsol nu se regasesc in bibliografie. De exemplu, pana la pagina 100 se regasesc un numar de 41 autori pe care ii trece in note de subsol, dar pe care nu ii mentioneaza si in bibliografie.

Spre deosebire de coordonatorul sau, care a copiat in bloc pagini intregi, Adela Popescu (Neagu) plagiaza cu mai multa grija, intercaland practic bucati de texte preluate din surse multiple, compileaza consistent, si chiar rescrie pasaje.

Emilia Sercan


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, sunt gay! Și suntem mulți în branșă” / Primul interpret de muzică populară care își recunoaște orient…

2 O franţuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit nebuneşte de un puşti român de 14 ani. Cum s-a…

3 Mesajul unui medic psihiatru înainte de a muri de COVID-19. Mama sa, profesoară, a murit de aceeaşi boală cu o…

4 Așa o fi?

5 Culise din stomacul infectat al Poliției Române / Cine își asumă eliminarea „bubei” Despescu?