Avangarde: Iohannis, câștigător al alegerilor în București și Transilvania, Ponta - în Moldova și Muntenia

Avangarde: Iohannis, câștigător al alegerilor în București și Transilvania, Ponta - în Moldova și Muntenia

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale în București și în Transilvania iar Victor Ponta, în Moldova și Muntenia, potrivit unei analizei Avangarde transmisă marți AGERPRES.

În Moldova, Ponta a obținut în turul II al alegerilor prezidențiale 53,87% din voturi și Iohannis — 46,13%, iar în Muntenia, Ponta a avut 60,60% și Iohannis — 39,40%. Klaus Iohannis a obținut în Transilvania 64,83% din voturi iar Victor Ponta — 35,17%. De asemenea, candidatul ACL a obținut în București 58,21% din voturi, în timp ce contracandidatul său a avut 41,97%.

Candidatul PSD-PC-UNPR a obținut cele mai multe voturi în mediul rural — 53,15%, iar candidatul ACL a avut cele mai multe voturi — 56,32% — în mediul urban. Ponta a fost votat de peste 47% dintre femei, în timp ce Iohannis a fost votat de peste 52% dintre bărbați.

Potrivit cercetării, peste 70% din voturile obținute de Klaus Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale au fost obținute de la cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (70,10%) și de la cei cu vârsta cuprinsă între 31 și 60 de ani (54,88%). Victor Ponta a fost votat de aproape 69% dintre alegătorii cu vârsta de peste 61 de ani.

Aproape 93% dintre votanții Monicăi Macovei au votat în turul II cu Klaus Iohannis, relevă analiza. Votanții Elenei Udrea au acordat în proporție de 87% votul candidatului dreptei, în timp ce 13% din voturi au mers către Victor Ponta. Votanții UDMR au decis să voteze cu candidatul dreptei, aproape 88% dintre aceștia alegându-l pe Klaus Iohannis.

69,83% dintre cei care l-au votat pe Călin Popescu Tăriceanu în primul tur i-au acordat votul lui Victor Ponta în turul II. Dintre votanții lui Dan Diaconescu, 53% s-au dus către Victor Ponta iar dintre votanții lui Vadim Tudor, 51% au respectat îndemnul acestuia, și anume, să voteze cu candidatul PSD.

''Dacă facem un calcul în voturi, luându-i în calcul pe votanții Elenei Udrea, Monicăi Macovei, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Diaconescu și Vadim Tudor din turul I, putem vedea că Victor Ponta a atras în turul II de la aceștia 874.555 de voturi, în timp ce Klaus Iohannis a atras 1610.883 de voturi. Putem trage concluzia că Iohannis a reușit să atragă dublu față de contracandidatul său de la ceilalți candidați din primul tur'', afirmă realizatorii raportului.

Ei arată că 1.750.000 de persoane care în primul tur nu au ieșit la vot au venit în turul II. Din aceștia, 67% (aproximativ 1.200.000 de persoane) l-au votat pe Klaus Iohannis. 31% dintre cei care au făcut diferența între cele două tururi au între 18 și 30 de ani, 13% au 61 de ani și peste iar cei mai mulți se încadrează în categoria 31-60 de ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”