Băsescu: Nu am cerut nicio listă cu ofițerii acoperiți; Meleșcanu minte

Băsescu: Nu am cerut nicio listă cu ofițerii acoperiți; Meleșcanu minte

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri că nu a solicitat o listă cu ofițerii acoperiți, susținând că fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu minte în acest caz.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FLUX

"Nu am cerut niciodată o listă a ofițerilor acoperiți. N-aș face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi. Pe mine, ca președinte, mă interesează informația, și nu cine și de unde o culege. (...) N-am cerut nicio listă. Documentul arată că domnul Meleșcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică", a spus Băsescu la Palatul Cotroceni.

Băsescu a prezentat o adresă a sa din 8 noiembrie 2013 către Teodor Meleșcanu în care îi solicita să precizeze dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți în SIE și, dacă există astfel de informații, să se arate perioada și specializarea.

"Prin această adresă din 8.11.2013 mă adresam domnului director Teodor Meleșcanu cu următoarea solicitare: 'Prin prezenta vă rog să mă informați dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți ai SIE'. Și continuam: 'În cazul în care există astfel de situații, vă rog să precizați perioada în care aceștia au fost ofițeri ai SIE și dacă au fost specializați în acea perioadă'. Având în vedere că, așa cum am afirmat public, era vorba de domnul Victor Viorel Ponta, am pus și întrebarea dacă au fost specializați, pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut Victor Viorel Ponta s-o supravegheze pe Carla del Ponte, niște fabulații", a menționat Băsescu.

El a arătat că niciodată nu i-a cerut lui Meleșcanu sursele de informații și a subliniat că "incorectitudinea" lui Meleșcanu este probată de adresa pe care i-a transmis-o.

"Pe mine m-a interesat întotdeauna informația, acuratețea informației și oportunitatea informației. Niciodată n-am întrebat despre sursele de informații. Dacă veți relua conferința de presă a domnului Meleșcanu, veți constata că-și justifică refuzul de a da președintelui o informație necesară pentru că era vorba de funcționarea Guvernului prin acest articol 10, alineatul 2, ceea ce mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist", a adăugat șeful statului.

Președintele Băsescu a precizat că, potrivit Legii 182 din 2002, președintele României are acces la informații secret de stat și secret de serviciu și că nu i se pot refuza astfel de informații.

"Probabil domnul Meleșcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri (n.r. marți) afirmând că i-am solicitat lista cu ofițerii acoperiți. Eu știu că situația în care domnia sa se află este dificilă, pentru că a creat un precedent de neacceptat în relația dintre un serviciu secret și președintele României. Președintelui nu poți să-i refuzi o informație pe care o deții, iar tu, director, decizi că nu i-o pui la dispoziție. Cu atât mai mult cu cât această informație îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern", a mai declarat Băsescu.

El a spus că, în conformitate cu Legea fundamentală, președintele veghează la buna funcționare a instituțiilor statului, inclusiv a Guvernului.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /