,,Casierii” SIE pică unul după altul/Deocamdată, DNA doar mârâie la baronii SRI

,,Casierii” SIE pică unul după altul/Deocamdată, DNA doar mârâie la baronii SRI

Nimeni, niciodata, nu se gândea că miliardari despre care toata lumea ştia că operează sub acoperirea Serviciului de Informaţii Externe vor ajunge să-şi piardă nu doar averile, dar şi libertatea, fiind macinaţi de-a valma în malaxorul justiţiei. Deocamdată, DNA doar mârâie la baronii SRI. Însă primele cazuri nu sunt departe.

Miliardarii Nicolae Dumitru „Niro”  si Ovidiu Tender erau considerati intangibili

Panica a inceput sa-i cuprinda pe multi dintre oamenii de afaceri care ajunsesera sa se creada intangibili, intretinand chiar ei, in mod voit, zvonurile ca nu ar face decat sa spele banii serviciului secret cel mai profitabil din acest punct de vedere. Iata insa ca nume grele dintre cei cunoscuti drept „casierii” SIE au picat unul dupa altul in anchetele instrumentate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi, in frunte chiar cu un sef al Serviciului de Informatii Externe, Catalin Harnagea, agatat de DNA in dosarul Microsoft – EADS. Incatusarea lui Nicolae Dumitru „Niro” a reprezentat prabusirea unuia devarat mit, iar toate semnalele dau ca sigura si ingenucherea lui Ovidiu Tender.

Cel care a primit deja o pedeapsa usturatoare in Dosarul RAFO, dar se afla in vizorul DNA si in nenumarate alte anchete. Iar ultimul pe lista celor care se dadeau drept „bancherii” spionilor romani este Remus Truica.

Fabrica de bani

Prin schimbarea legislatiei, in urma cu ceva vreme, SIE a putut infiinta diverse firme sub acoperire, asa cum se intampla, de altfel, cu toate serviciile de spionaj din lume. Pana aici nimic deosebit, intr-adevar, numai ca in scurt timp au inceput sa apara tot mai multe informatii, mai ales printre cunoscatorii sistemului, privind transformarea acestor „societati comerciale private”, care isi deruleaza activitatea mai ales in domeniul de import-export, in adevarate „fabrici de bani”.

Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea este anchetat de catre DNA

Insa, cum o cutuma acceptata si in alte tari democratice statueaza ca banii, deloc putini, obtinuti in felul acesta se reinvestesc mai ales in dotarea, pregatirea si stipendierea suplimentara a agentilor de informatii, si acest lucru ar putea fi tolerat. Si a fost. Dar, spre deosebire de toate celelalte servicii de spionaj din tarile aliate, o puzderie de afaceristi, multi dintre ei cu „pete” grele la dosar, s-au aciuat pe langa SIE, obtinand astfel o imunitate care a tinut prea multa vreme, pana la venirea in fruntea DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Zona gri

Mai mult, nenumarati ofiteri superiori ai SIE, retrasi la pensie de la varsta de 42 de ani, au intrat puternic in afaceri, asociindu-se cu parteneri care pana atunci derulasera afaceri particulare. Si astfel s-a format o veritabila zona gri, formata din „businessmani” care, sub o forma sau alta, au ramas totusi racordati la relatiile si contactele Serviciului de Informatii Externe.

De altfel, pana si fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, s-a refugiat in domeniul privat, „consultanta” sa fiind indeobste platita cu milioane bune de euro. Iar aceasta zona gri, despre care se banuieste ca a aparut pentru a se putea „spala” mai bine banii din activitatea paralela de comert exterior, s-a intins atat de mult, incat a ajuns o adevarata forta economica la nivel national.

Colosi cu picioare de lut

Nicolae Dumitru „Niro” si-a construit un imperiu financiar in tara, detinand practic exclusivitatea comertului pe filiera chinezeasca, suma totala rezultata din acest monopol fiind apreciata, in unele rapoarte secrete realizate de cei de la ANAF, cu prijinul SRI, la nu mai putin de cateva zeci de miliarde de euro anual. In schimb, pentru a nu calca pe teritoriul altor apropiati SIE care actionau in tara, Ovidiu Tender s-a reorientat catre spatiul comercial virgin al Africii, unde a devenit un adevarat reprezentant, fie el si neoficial, al statului roman, donand inclusiv spitale intregi, despre care localnicii stiu ca este „ajutor de la Romania”. Si astfel, ani buni de zile, Tender, cu sprijinul mai multor ofiteri acoperiti din vechea garda a SIE, bine reprezentanti in structurile oficiale de comert exterior, a produs bani, multi bani, in Africa. Iata insa ca, desi retras din afacerile din Romania, umbrele trecutului il ajung si Tender s-a trezit deja cu o condamnare la 11 ani de inchisoare. Plus ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, procurorii anticoruptie verifica asiduu si alte „tunuri” date de Tender, un alt „casier” celebru apropiat, ca si „Niro”, de vechea garda din SIE.

Dobitoc sau ofiter acoperit

Remus Truica este un alt miliardar intrat in atentia DNA. Iar omul care nu a facut nicio afacere mai de Doamne ajuta in Romania, in schimb si-a umflat conturile off-shore-urilor detinute cu sume ametitoare, incepuse sa lase de inteles, in ultima vreme, ca ar fi cel mai tare „bancher” al SIE. Ce-i drept, in acest caz  nu exista inca o confirmare credibila, existand multe voci, inclusiv din cadrul SIE, care sustin ca Truica este mai degraba „dobitoc” decat spion. Cătălin TACHE


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”