Cine CONDUCE România?

Cine CONDUCE România?

Ministri, parlamentari si sefi de institutii trec prin scoala SRI. Zeci de politicieni, ministri in functie, parlamentari, europarlamentari si conducatori de institutii si-au facut studii in securitate la Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul, institutie de invatamant superior a SRI. Printre cei care au facut cursuri post-universitare, de masterat ori si-au obtinut doctoratul la ANI se numara cinci ministri, iar vicepremierul Gabriel Oprea este conducator de doctorat la aceeasi academie. Numerosi parlamentari au studii similare, la fel ca si un consilier prezidential sau nou-numitul sef al Institutului Cantacuzino.

**Este interesant ca unii dintre membrii comisiei parlamentare de control a SRI au urmat cursurile Academiei Nationale de Informatii a SRI. Printre acesti parlamentari se numara presedintele si un vicepresedinte al Comisiei 

Frecventarea cursurilor Academiei Nationale de Informatii nu inseamna ca respectivii cursanti sunt ofiteri sau colaboratori ai SRI. Numarul mare de politicieni care studiaza la ANI arata insa existenta unui fenomen, la fel cum fenomen poate fi considerata si aparitia in functii numite a unor personaje cu acelasi tip de studii.

De notat ca ultimii doi premieri romani au avut si ei legaturi cu serviciile secrete: MR Ungureanu a fost seful SIE inainte de a deveni premier in 2012, in timp ce Victor Ponta a fost acuzat de Traian Basescu ca este ofiter acoperit al SIE, acuzatie imposibil de probat atat timp cat chiar Guvernul Ponta a secretizat acest tip de informatie.

Datele de mai jos provin din CV-urile oficiale, postate pe site-urile institutiilor publice.

Ministrii cu studii de securitate:

Gabriel Oprea (ministrul Internelor, vicepremier, UNPR): Din 2001, Oprea este profesor la Colegiul National de Aparare, iar din 2008 este profesor universitar si conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. Asupra lucrarii sale de doctorat planeaza suspiciunea de plagiat, dar Ministerul Educatiei l-a exonerat rapid de orice raspundere. De notat ca si alti doctoranzi de-ai lui Oprea au suspiciuni de plagiat asupra lucrarilor de doctorat: Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu (avocata lui Victor Ponta). De notat ca in perioada 2004-2008 Oprea a fost membru al Comisiei Parlamentare Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea Controlul Parlamentar asupra Activităţii SRI.

Mihai Tudose, ministrul Economiei (PSD). Tudose si-a obtinut in anul 2010 titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii - Protectia infrastructurilor critice la Academia Naţională de Informaţii. O investigatie de presa a Centrului pentru Jurnalism de Investigatie arata ca Mihai Tudose si-ar fi plagiat teza de doctorat. Din 2013, Mihai Tudose este si conferentiar universitar la ANI. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii).

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educatiei (sustinut in guvern de Partidul Conservator). In 2013, Cimpeanu a obtinut un Certificat de atestare a competențelor profesionale, Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", Colegiul National de Informații.

Sorin Mihai Grindeanu, ministrul Comunicatiilor (PSD): In 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. De notat ca Sorin Grindeanu este si membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene (PSD): In 2003, Nica si-a obtinut diploma de licenta la Academia Nationala de Informatii, Facultatea de Informatii.

Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare (PSD). Tilvar a urmat un curs post-universitar la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul". 

Deputati:

Georgian Pop, deputat PSD. In 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii. Este presedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I. 

Octavian-Marius Popa, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii. Este vicepresedinte al Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Ioan Balan, deputat PNL. 2009 - Certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare în specializarea Securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” - Colegiul Naţional de Informaţii. De notat ca in 2008 a fost membru in Comisia comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Dan Bordeianu, deputat PSD. Masterat la ANI in Managementul Informațiilor în combaterea Terorismului, plus cursuri postuniversitare la ANI Securitate nationala. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cezar Preda, deputat PNL: Certificat absolvire a cursului postuniversitar de perfecţionare cu durata de trei luni în specializarea „Securitate naţională”, Colegiul Naţional de Informaţii, seria 2009 Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti; 16 martie - 16 iunie 2009. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Florin-Costin Paslaru, deputat PSD. Studii postuniversitare la ANI in 2010.

Stefan Burlacu, deputat PPDD - masterat absolvit in 2009 la ANI cu tema Managementul Educational in Cultura de Securitate. A fost ofiter SPP in anii 90

Mircea-Vasile Cazan, deputat PNL. In 2007 a absolvit Academia Naţională de Informaţii - Colegiul Superior de Securitate Naţională. Este de profesie inginer geolog.

Laurentiu Chirvasuta, deputat UNPR. In decembrie 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii

Marcel Ciolacu, deputat PSD. Este doctorand la ANI din 2014

Claudiu Iulian Manda, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informatii.

Ninel Peia, deputat PSD. In 2011 a absolvit Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazu, Colegiul National de Informatii, specializarea Securitatea Nationala

Alin Popoviciu, deputat PNL. A absolvit un curs la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informatii, martie 2013-iunie 2013.

Cornel Cristian Resemerita, deputat PSD. In 2013 a absolvit ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „ MIHAI VITEAZUL”, Facultatea de Informaţii - Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă Colegiul Naţional de Informaţii în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică.

Valentin Rusu, deputat PNL - absolvent ANI in 2010. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Ionut Stroe, deputat PNL - studii postuniversitare absolvite in 2013; diploma de absolvite - Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, la Academia Nationala de Informatii

Dan-Cristian Popescu - deputat PNL. In 2014 a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională - "Știinte de Securitate și Informații"

Cosmin Necula - deputat PSD. A absolvit in 2010 cursul "Securitate națională" la Colegiul Național de Informații de la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul".

Claudia Boghicevici - deputat PNL: In 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii de la Academia Naţională de Informaţii.

Senatori:

Leonardo Badea, senator PSD: 2009 - Certificat Absolvire, Colegiul Național de Informații

Catalin Boboc, senator PNL: 2012, Academia Nationala de Informatii, masterand, Managementul Informaţiilor privind Securitatea Naţională

Gabriel Mutu, senator PSD: Colegiul National de Informatii. In perioada 2009-2011 a fost membru al Comisiei pentru controlul SRI

Dumitru-Dian Popescu, senator PNL: 2010, Colegiul Naţional de Informatii Mihai Viteazul, Securitate Naţionala; Doctorand, Academia Nationala Mihai Viteazul. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Daniel Savu, senator PSD: 2008 Master Academia Nationala de Informatii. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. In perioada 1992-1999 a fost ofiter SRI.

Tudor Barbu, senator PNL: In 2004 a absolvit Colegiul de Siguranta Nationala - Studii Post-Universitare sub egida S.R.I.

Europarlamentari:

Cristian Busoi (PNL): 2013 – Absolvent al Colegiului National de Informatii, Bucuresti

Ramona Manescu: In perioada martie - iunie 2006 a urmat Cursuri postuniversitare de perfecţionare, Academia Natională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională 

Alte Institutii:

Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 din Bucuresti (UNPR). In 2010 a obtinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii - Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul". O investigatie jurnalistica a aratat suspiciuni de plagiat in lucrarea sa de doctorat. 

Agentia Nationala de Integritate:

Bogdan Stan - vicepresedinte ANI, conduce interimar institutia dupa demisia lui Horia Georgescu. Este absolvent al unui curs post-universitar de securitate nationala la Academia de Informatii a SRI (2010). 

Diana Loreta Paun, Consilier de stat la Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale. Diana Paun a fost manager al Institutului National de Endocrinologie "C. I. Parhon" in perioada 2006 - 2015 si a absolvit un master cu durata de 3 semestre in "Management educational in cultura de securitate" la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul". 

Andronache Florin Teodor, consilier al ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc. A fost ofiter SRI pana in 2012 (conform declaratiei de avere depuse in 2013). El este si membru in Consiliul Director al Societatii Ornitologice Romane.

ANAF

Mihai Gogancea Vatasoiu, vicepresedinte. Din 2011 este Doctor în ştiinţe militare şi informaţii - Academia Naţională de Informaţii. Intre 2007 – 2009 a absolvit un master in Managementul Informaţiilor pentru Securitatea Naţionala la Academia Naţională de Informaţii. 

Institutul Cantacuzino

Adrian Ionel este noul director al Institutului Cantacuzino. Adrian Ionel, fost sef al distribuitorului de medicamente al statului, Unifarm, este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI.


Foto: Vicepremierul Gabriel Oprea si cei cinci ministri cu studii la SRI

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…