Cine-l PĂPUȘEAZĂ pe Ponta să LATRE la Ungaria? De ce tace Iohannis?

Cine-l PĂPUȘEAZĂ pe Ponta să LATRE la Ungaria? De ce tace Iohannis?

UPDATE 10.31/Ungurii îi spun ei lui Ponta ce ar fi trebuit să-i spună Iohannis. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm miercuri dimineata afirmatiile facute de premierul Victor Ponta, potrivit carora unii decidenti politici ungari nu sunt "cu nimic mai buni decat cei din Siria sau Libia", relateaza MTI, citata de Mediafax.

"Ieri, Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si prin declaratiile sale irationale a jignit intreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizati nu formuleaza astfel de calomnii salbatice. Remarcile sale ... au o singura explicatie: el si-a pierdut complet pozitia in politica interna romana", a subliniat Szijjarto intr-un comunicat.

Penalul Victor Ponta latră la Ungaria. Însă problema nu este lătratul. Ci minciunile de doi lei pe care le ejaculeajă pe gură. Care fac din acest acest lătrat un joc periculos care atrage consecințe josnice pentru România. Ce să le răspundă diplomații români omologilor ungari, că România are un prim-ministru imbecil și mitoman? Faptul că Ponta a început acest joc la numai câteva zile după o nouă vizită suspectă în Turcia începe să devină simptomatic. Cineva parcă îi dă textele și el le recită. La comandă. Să nu mai vorbim că el n-are niciun fel de atribuții pe politica externă, vorbește neîntrebat. Problemele în care se bagă sunt atributul exclusiv al președintelui. Însă Iohannis tace. De ce oare nu-l cheamă să-l tragă de urechi? 

Filmul evenimentelor

Relatiile cu Ungaria, deja tensionate dupa anuntul privind construirea unui gard la granita cu Romania, dupa cel de la granita sarba, au cunoscut o noua depreciere in urma declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, care a acuzat luni autoritatile de la Budapesta ca ii trateaza pe refugiati "cu bâta și înseriat". Diplomatia ungara a reactionat dur vorbind despre afirmatii "extremiste si mincinoase", dar nici Victor Ponta nu s-a lasat mai prejos si a acuzat oficiali guvernamentali din tara vecina ca sunt "o rusine" pentru Europa.

De notat ca nu este pentru prima oara cand Ponta incearca sa tensioneze relatiile romano-ungare prin declaratii facute in momente delicate sau cu caracter electoral.

Totul a pornit de la o declaratie facuta luni de Victor Ponta, in care incerca sa argumenteze ca Romania nu poate primi mai mult de 1.800 de refugiati.

"Problema tine de capacitatea noastra logistica de a-i trata pe acei oameni ca pe niste oameni, nu cum ii trateaza vecinii nostri maghiari, cu bata si inseriati. Nu sunt de acord cu asta. Domnul Basescu s-a pus in fruntea unui sentiment urat si oribil care exista in toate societatile, si anume un sentiment xenofob. E foarte bine sa facem o dezbatere, dar pe noi cade sarcina sa rezolvam problema. O sa-i tratam pe acei oameni ca si pe noi", spusese luni Victor Ponta, citat de Adevarul.

Nu este clar la ce s-a referit Victor Ponta cand a vorbit despre inserierea refugiatilor, dar Cehia a fost recent in centrul criticilor dupa ce a scris numere pe mainile migrantilor aflati in mai multe trenuri, intr-un gest care a amintit de procedura folosita de nazisti pentru a identifica prizonierii evrei din lagarele de concentrare. 

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a replicat dur si i-a cerut premierului Ponta sa inceteze sa mai lanseze minciuni la adresa Ungariei.

Peter Szijjarto a apreciat, potrivit agentiei ungare de stiri MTI, preluata de magyaridok.hu, ca probabil crizele politice interne care au zguduit pozitia lui Victor Ponta il fac pe acesta sa faca declaratii "extremiste si mincinoase".

"Minciuni sfruntate si o pozitie nedemna pentru un lider politic al secolului 21", se arata intr-un comunicat al MAE ungar, potrivit traducerii Digi 24.

Insarcinatul cu afaceri roman de la Budapesta a fost convocat pentru a oferi explicatii, informeaza Mediafax, citand MTI.

"Domnul Victor Ponta a facut recent declaratii inadecvate despre modul in care Ungaria gestioneaza criza imigrantilor", precizeaza Ministerul ungar de Externe. Levente Magyar, secretar de stat pentru Comert Exterior si Afaceri Externe in MAE ungar, a exprimat "surprinderea" in legatura cu "incercarile constante ale lui Victor Ponta de a-si salva controversata sa pozitie morala prin minciuni antiungare", subliniaza diplomatia de la Budapesta.

Însă Ponta și-a continuat misiunea: In Ungaria sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia

Victor Ponta a raspuns initial pe Facebook, sustinand ca nu doreste sa raspunda la aceste "provocari" dar acuzand oficiali guvernamentali din tara vecina "sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene" prin "atitudinile antisemite", "tratamentul minoritatilor de toate tipurile" si comportamentul din criza refugiatilor.

"NU doresc sa raspund la provocarile venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari - dar cititi relatarea de mai jos (doua linkuri la articole din Adevarul si Mediafax, n.r.) si veti intelege indignarea pe care o simt, ca om si cetatean european, fata de mentalitati si atitudini pe care Europa le-a vazut doar in anii 1930-40!!!", a scris Ponta, pe contul lui de Facebook.

El sustine ca, la fel ca alti politici europeni, are "datoria" sa atraga atentia si sa sanctioneze "comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai inalt nivel din Ungaria" care sunt "o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene" prin "atitudinile antisemite", "tratamentul minoritatilor de toate tipurile, si acum in criza refugiatilor!"

"Sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema - doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati!", a acuzat Ponta, afirmand ca el crede in "solidaritate, in solutii rationale si sustenabile, si mai ales in superioritatea valorilor europene", iar "ce vedem in ultimele zile in Ungaria este in totala contradictie tocmai cu aceste obiective si valori!".

In cursul serii, Ponta a fost invitat la Antena 3, unde subiectul principal l-a constituit Ungaria.

Daca Mihai Gadea l-a numit pe Viktor Orban oaia neagra a Europei, un dictator, Ponta s-a intrebat ce s-ar intampla daca militarii maghiari se apuca si trag sau ucid niste copii sau niste femei, intr-un discurs in care a facut mai multe referiri la nazism.

Cancelarul austriac, reuniune cu liderii socialiști europeni la Viena/ Pe lista transmisă de agenția austriacă de știri nu apare premierul socialist Victor Ponta

Cancelarul austriac Werner Faymann va primi vineri, la Viena, mai mulți lideri social-democrați europeni pentru a dezbate actuala criză a refugiaților, relatează luni AFP, conform Agerpres.

La reuniune vor lua parte, printre alții, vicecancelarul german Sigmar Gabriel, premierul francez Manuel Valls, omologul său suedez Stefan Lofven și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a indicat cancelaria austriacă pentru agenția de presă APA.

Pe listă nu apare premierul socialist român Victor Ponta.

Asta este de fapt realitatea cu acest imbecil. Un ZERO al Europei păpușat de forțele care l-au scăpat, deocamdată din ghearele procurorilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...