Condamnarea lui Dan Voiculescu este dată ca sigură de toate sursele judiciare/Specialiştii estimează că VARANUL va primi 7-9 ani de închisoare

Condamnarea lui Dan Voiculescu este dată ca sigură de toate sursele judiciare/Specialiştii estimează că VARANUL va primi 7-9 ani de închisoare

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti urmează să reia luni dezbaterile în dosarul privatizării Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), completul de judecată urmând să mai audieze doi inculpaţi şi să stabilească ce probe vor admite în această cauză.

Condamnarea lui Dan Voiculescu este însă dată ca sigură de toate sursele judiciare. Specialiştii estimează că VARANUL va primi 7-9 ani de închisoare. Dealtfel, luna august va fi un adevărat serial de condamnări, arestări spectaculoase şi puneri sub inculpare fără precedent.

Sursele noastre din anturajul lui Victor Ponta spun că acesta a fost sunat sâmbătă de Dan Voiculescu dar Ponta nu a răspuns la telefon. Aceleaşi surse susţin că Ponta ar fi avut, înainte şi după circoteca de la Craiova, discuţii aprinse cu tata-socru pe tema situaţiei din partid. Sârbu ştie el ce ştie...

La termenul anterior, din 7 iulie, completul format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucureştia audiat majoritatea inculpaţilor, aceştia susţinândcă sunt nevinovaţi.

Astfel, Dan Voiculescu a arătat că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte, susţinând că procurorul de caz a intimidat martorii, că s-a stabilit un prejudiciu fals şi că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la rândul său, că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA, precizând că nu este "omul de casă al lui Voiculescu".

Audiat, şi el, tot în calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a spus că dacă ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în procedura de insolvenţă şi de faliment, în baza legilor de la acea vreme.

Înainte de audierea inculpaţilor, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut ca dosarul ICA să fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivând că cei doi magistraţi din această cauză au fost desemnaţi în 26 iunie, când aceştia erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti. Mateuţ a precizat că la 26 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis noii membri ai acestui complet, deşi aceştia erau atunci judecători la Tribunalul Bucureşti şi au venit la CAB din 1 iulie, când au şi început judecarea dosarului ICA. Cererea a fost susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, în final fiind respinsă de instanţă, care a trecut la audierea inculpaţilor.

Tot la termenul de luni, avocatul lui Voiculescu a cerut judecătorilor schimbarea încadrării faptelor pentru care este judecat clientul său, din spălare de bani în tăinuire, pedeapsa maximă pentru aceasta din urmă fiind de cinci ani. Solicitarea va primi un răspuns din partea instanţei la următorul termen al procesului.

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul formatdin magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...