Cristian David a fost REŢINUT pentru o MITĂ de 500.000 de EURO

Cristian David a fost REŢINUT pentru o MITĂ de 500.000 de EURO

Fostul ministru de interne în Guvernul Tăriceanu, Cristian David, fost Troacă, a fost reţinut de procurorii anticorupţie după ce a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiunea de luare de mită.

Comunicatul DNA

Ca urmare a îndeplinirii obligațiilor legale ce derivă din prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului DAVID CRISTIAN, ministru al Internelor și Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată în cursul anului 2014 constau în aceea că ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, prin intermediar, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauza respectivă se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

David, urmărit penal de procurorii DNA şi în alte dosare de corupție, ar fi primit mita de 500.000 de euro, pentru intervenția pe lângă prefectul Buzăului, în numerar și prin intermediul directorului său de cabinet de la acea vreme, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca David ar fi ar fi primit mita de 500.000 de euro, pentru intervenţia pe lângă prefectul Buzăului, în numerar şi prin intermediul directorului său de cabinet de la acea vreme.

Mita a fost pretinsă pentru a interveni în favoarea unei persoane care revendicase un teren de 15 hectare situat în municipiul Buzău.

Suma de 500.000 de euro ar fi fost retrasă de la o agenţie bancară din Bucureşti de către Adrian Mladin, reprezentantul persoanei care a beneficiat de retrocedare, pe data de 1 februarie 2008. În aceeaşi zi, Valeriu Robert Niţescu, suspect în acelaşi dosar, i-a înmânat banii lui Cristian David la sediul MAI.

Conform aceloraşi surse, Valeriu Robert Niţescu, la acea vreme director cabinet al ministrului David, fusese solicitat de Adrian Mladin să-l pună în legătură cu prefectul judeţului Buzău din acea perioadă, Marian Cristinel Bâgiu, deoarece soluţionarea revendicării era tergiversată. Niţescu a promis că va interveni la prefect prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Judeţeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafeţei de 15 hectare.

Pentru intervenţia sa, Niţescu ar fi pretins şi primit 1,1 milioane de euro, iar 500.000 de euro i-ar fi revenit lui Cristian David.

***

In 10 noiembrie, seful DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a transmis procurorului general in vederea sesizarii sefului statului cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Cristian David, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008, pentru luare de mita si spalare de bani.

DNA a precizat ca faptele cu care a fost sesizata in 2014 constau in aceea ca ministrul David Cristian ar fi pretins in anul 2007 iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

"Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare-cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie", sustin procurorii.

Cristian David mai este implicat intr-un dosar.

Fostul ministru mai este urmarit penal in legatura cu justificarea sumeri de 60.000 de euro din declaratia sa de avere. este acuzat de DNA pentru ca ar fi incercat sa ascunda 60.000 euro in declaratia de avere. David este acuzat "ca a consemnat in fals, la rubrica venituri din alte surse, primirea a 60.000 euro, cu titlu de restituire imprumut, de la mama sa", potrivit unui comunicat al DNA. DNA a transmis procurorului general referatul in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Cristian David.

Procurorii DNA mai arata ca, pentru ca mama demnitarului sa poata justifica cei 60.000 euro, David ar fi facut demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare - cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România

5 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul