CUTREMUR/Ponta și Dragnea, INCULPAȚI pentru abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență!

CUTREMUR/Ponta și Dragnea, INCULPAȚI pentru abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență!

Risc Seismic

Penalul și Țărănușul nu s-au jucat luni degeaba de-a Borcea și Pelinel. După audierea oficială de astăzi a lui Daniel Chițoiu la DNA Oradea vor fi puși sub acuzare. În Dosarul Govor-Silaghi. Pentru abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență. Colaborarea lui Daniel Chițoiu cu procurorii în acest caz s-a lăsat cu mare scandal, Penalul cerându-i lui Tăriceanu să-l dea afară din partid. De aceea și-a anunțat săptămâna trecută Chițoiu plecarea din politică. Este considerat deja, oficial, sifon. Noi aici la Comisarul am scris despre asta imediat după audierea penalului la DNA Oradea/ CUTREMUR/Ponta a fost audiat la Oradea ca MARTOR, dar va fi INCULPAT. Chițoiu i-a DAT ÎN GÂT!

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au audiat, marți dimineața, ca martor pe Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Acesta a dat declaraţii în calitate de martor în faţa procurorilor anticorupţie. În acelaşi dosar a fost audiată, tot marți, Mona Barbul, șefa Biroului Vamal de la Aeroportul Satu Mare, fostă șefă a Direcției Vamale Oradea, respectiv Cluj, și ea în calitate de martor. 

Potrivit voceatransilvaniei.ro , Daniel Chițoiu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, a fost pomenit de Mircea Govor și Adrian Ștef în discuțiile privind numirea unor apropiați în funcții de conducere în cadrul Fiscului din Satu Mare. Totodată, potrivit procurorilor, la intervenția lui Ovidiu Silaghi, pe atunci ministru al Transporturilor, Daniel Chițoiu a numit-o pe Mona Barbul în funcția de director al Direcției Regionale Vamale Cluj.

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut în luna decembrie a anului trecut arestarea preventivă a lui Mircea Govor, la data de 05.09.2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe (”Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre’ să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic… şi despre asta o fost vorba…am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră”), însă Dragnea i-a răspuns că Daniel Chițoiu, Ministrul Finanțelor Publice, nu i-a comunicat nimic în acest sens. În continuarea discuției, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea că problema numirilor ”îs atâta de încurcate de…Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă.

Potrivit aceluiaș referat, a doua zi, ”Mircea Govor îi reamintește lui Andrei Dolineaschi să nu uite de antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă). La data de 12.09.2013, Govor Mircea, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i ”că se rezolvă”. De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă ”ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pt. numiri în funcțiile vacante:
Octavian Petric : – Alo ?
GOVOR MIRCEA VASILE : – Servus Tavi !
Petric : – Servus domnu` Preşedinte !
GOVOR MIRCEA VASILE : – Ce faci ?
Petric : – Uite, în Germania sunt.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Că m-o sunat măi ăsta, Andrei, ţi-o dat ceva să-mi dai mie?
Petric : – Nu…
GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi cum nu, că o zis că… o vorbit ceva cu tine, sau ce?
Petric : – Da, da, da, aşa, o să vorbesc cu tine… luni dimineaţa, vin la tine.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi io plec la Bucureşti că… io l-am întrebat ceva pe temele astea şi o zis că „nu v-o spus nimic ă… Tavi Petric?” Păi zic, „nimic.”
Petric : – Păi nu, că nu ne-am întâlnit, da, păi atâta zicea, că legat de Finanţe să te înţelegi cu… ăia, să fie o singură listă, să nu, că ăia revendică nu ştiu ce, PNL-ul merg cu altă listă… noi dăm o listă şi ăia merg cu altă listă….
GOVOR MIRCEA VASILE : – Da’ nu are cum să fie și pentru că io nu sunt de acord ca să fac io cu PNL-ului”

”La aceeași dată, Ștef Adrian a manifestat interes pentru numirea lui Toth Călin Ioan pe funcția de trezorerier șef al AJFP Satu Mare, intenție ce nu s-a concretizat, pe funcția respectivă fiind numită ulterior numita Kotai Maria. Nemulțumit de această numire, Ștef Adrian a luat legătura cu numita Barbul Mona Carla (persoană care în octombrie 2013 a fost numită director executiv interimar în cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj, la intervenția pe care numitul Silaghi Ovidiu, Ministrul Transporturilor la acea vreme, ar fi făcut-o pe lângă Chițoiu Daniel), căreia i-a comunicat că va încerca să ia legătura în acest sens cu ministrul Finanțelor Publice de la acea vreme, numitul Chițoiu Daniel (membru PNL), prin intermediul directorului său de cabinet, numitul Vulpescu Dumitru Remus.
În acest sens, Ștef Adrian Mihai l-a contactat telefonic pe Vulpescu Dumitru Remus, care l-a asigurat că a transmis doleanța sa în legătură cu numirea lui Toth Călin ”mai departe”, adică factorilor decidenți din cadrul ANAF, respectiv ministrului Finanțelor Publice. În continuare, Ștef Adrian își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcții de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ștef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanțe este membru PNL.

Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecționeze către ministrul finanțelor publice, respectiv conducerea ANAF.

Pe cale de consecință, există indicii rezonabile că numitul Ștef Adrian, sprijinit și de către numita Papici Marcela (viceprimar al municipiului Satu Mare și membru PNL la acea vreme), respectiv Ovidiu Silaghi, au înaintat la ANAF o listă proprie cu persoanele avute în vedere pentru ocuparea posturilor.
În perioada august – octombrie 2013, există indicii că Ștef Adrian a avut mai multe întâlniri atât cu ministrul finanțelor publice, cât și cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, ocazii cu care acesta și-ar fi folosit influența și autoritatea sa de vicepreședinte PNL Satu Mare, respectiv de președinte al CJ Satu Mare, în vederea numirii unor persoane agreate în funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare”, se mai arată în referat.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...