Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Deputații au păstrat un moment de reculegere în memoria românilor care au murit la Fântâna Albă acum 74 de ani

Deputații au păstrat, miercuri, un moment de reculegere în memoria românilor care au căzut victime ale "masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic, în ținutul Herța, Nordul Bucovinei și întreaga Basarabie".

Foto: (c) Alex MICSIK / Arhiva AGERPRES

Momentul de reculegere a fost ținut la solicitarea deputatului Eugen Tomac.

"(...) Din anul 2011, ziua de 1 aprilie a devenit în mod oficial Ziua Națională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic, în ținutul Herța, Nordul Bucovinei și întreaga Basarabie. În numele domniei sale (n.r. Eugen Tomac) și a Biroului permanent vă propun un moment de reculegere în memoria lor", a precizat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, înaintea începerii ședinței de plen.

Președintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a declarat marți că a început demersurile necesare pentru strângerea de semnături în vederea constituirii unei comisii parlamentare speciale pentru "adevăr" cu privire la evenimentele de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941, când au fost omorâți aproape 3.000 de români.

"Chiar dacă la nivelul Parlamentului s-a adoptat o lege privind instituirea zilei de 1 aprilie drept Ziua Națională în memoria victimelor de la Fântâna Albă, cealaltă zonă a deportărilor foametei organizate de regimul stalinist sovietic în Basarabia și Bucovina, totuși, societatea românească are nevoie de niște răspunsuri legate de ceea ce s-a întâmplat acum 74 de ani. (...) Avem nevoie de un document care să stea drept mărturie cu privire la crimele de la Fântâna Albă. Cred că este necesar ca statul român să facă lumină în acest caz iar românii să nu uite că, așa cum alte popoare din Europa au avut de suferit în urma regimului diabolic stalinist, am avut și noi martirii noștri și avem obligația să le păstrăm vie memoria și să o cinstim așa cum se cuvine", a afirmat Tomac la o conferință de presă pe această temă.

AGERPRES /(A-AS-autor: Sorin Peneș, editor: Mihai Simionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

2 Interesant! Magyar Nemzet: De când Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel …

3 „Constat cu tot mai multă acuratețe ce tâlhari nenorociți au condus România! Citiți și voi ce scrie Ștefan Man…

4 AUDIO Pesedist, către un protestatar: „Du-te, bă, muistule, de aici! Că îți trag acum un picior în cap de mori…

5 Cifrele sondajului secret al PSD. Ce negocieri duc Ponta, Tăriceanu și Firea

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă