DNA/Elena Udrea, PUSĂ sub ACUZARE pentru SPĂLARE DE BANI şi FALS/VIDEO

DNA/Elena Udrea, PUSĂ sub ACUZARE pentru SPĂLARE DE BANI şi FALS/VIDEO

Elena Udrea a declarat pentru B1 TV că a fost chemată la audieri în legătură cu o sumă de bani pe care nu a declarat-o.

”Era vorba de bani dați împrumut. Nu am declarat pentru că fostul meu soț nu mi-a spus de acest împrumut”, a declarat Udrea.

”Am cerut să văd dosarul și după aceea voi da declarații”, a explicat ea.

Elena Udrea a declarat la ieșirea de la audierile de la DNA că nu a dat declarații, ci a solicitat să vadă dosarul.

„Am solicitat să văd înainte dosarul. Nu am dat declarații. Nu aș vrea să comentez. O să se ocupe avocatul. În declarația de avere am spus exact cum a fost. Nu poți să declari ceva aparținând unui fost soț dacă acesta nu îți spune. Cel mai bine este să fie întrebat domnul Dorin Cocoș”, a declarat Elena Udrea.

15.55 Câteva persoane au huiduit-o pe Udrea la ieşirea de la DNA.

15.50 Udrea a ieşit din sediul DNA afirmând că, deşi a stat aproape 4 ore la audieri, nu a dat declaraţii.

Elena Udrea este audiată de mai bine de o oră şi jumătate în sediul DNA. Tot la DNA a fost adusă şi prietena ei Alina Bica.

13.00 În anul 2009, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a pretins de la  Claudiu Florică şi Dinu Pescariu 9.000.000 de euro pentru el, 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan şi 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu. Contra acestor sume, Cocoş l-a influenţat pe Gabriel Sandu şi pe alte persoane din Guvern să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Banii ar fi fost transferaţi prin contracte fictive.

În mai 2012, Dinu Pescariu a transferat 2.500.000 euro către Gheorghe Stelian, partener de afaceri cu Dorin Cocoș. În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la BRD.

Conform legii, Elena Udrea avea obligaţia să îşi declare averea. În perioada 2009-2013, Elena Udrea a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică. Astfel, aceasta ar fi utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende.

Potrivit unor surse judiciare, din documentele procurorilor rezultă probe certe că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. Elena Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia lui Dorin Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu.

12.20 Surse judiciare sustin ca in perioada 2009 - 2013 Elena Udrea a mentionat in declaratia de avere cumpararea mai multor proprietati a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau profesor universitar, iar procurorii suspecteaza ca Udrea a folosit veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.

Ora 12.12: Elena Udrea este acuzata de procurori ca nu a mentionat in declaratia sa de avere nimic legat de imprumuturile pe care Dorin Cocos le daduse firmei hoteliere SC Euro Hotels International Co SRL, desi Udrea a declarat ca a primit dividende de la aceasta firma. DNA sustine ca imprumuturile date de Cocos (sotul lui Udrea la acel moment) mascau de fapt mita de 9 milioane de euro primita de Cocos in dosarul Microsoft

UPDATE 12.10 Şefa DNA, Codruţa Kovesi confirmă că Elena Udrea are calitatea de inculpat într-un dosar mai vechi.

UPDATE 12.00 Elena Udrea a fost pusă sub ACUZARE sub învinuirile de FALS în declaraţii şi SPĂLARE de bani.

UPDATE 11.50 In eventualitatea unei cereri de arestare preventiva, este nevoie de aviz de la Parlament. Vacanta parlamentara se incheie pe 1 februarie, deputatii si senatorii vor reveni la munca luni, 2 februarie.

UPDATE 11.44: Elena Udrea ar fi primit mandatul de aducere in fata casei sale. Fostul ministru ar fi fost de acord sa mearga la DNA. Este vorba despre Dosarul Microsoft.

UPDATE 11.30: Elena Udrea a ajuns la DNA, insotita de un politist. "Posibil Microsoft" a spus Elena Udrea cand a fost intrebata in ce dosar va fi audiata. 

"În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi "cu mandat") de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda", a anunţat Udrea pe Facebook anterior sosirii la sediul DNA.

Microsoft-POVESTEA

In dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani. Instanta suprema a dispus arestarea lor preventiva in 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, sustin anchetatorii.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

 ***

 In urma cu trei zile, Udrea a criticat eliberarea celor doi inculpati in dosarul Microsoft, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae, spunand ca cei doi au "turnat". Fostul ei sot, Dorin Cocos, si Gheorghe Stefan, acuzati in acelasi dosar, sunt, in continuare, in arest preventiv, potrivit Gandul.

"Este grav ca s-a ajuns sa fii liber daca spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adica daca faci acuzatii la adresa cuiva, chiar nedovedite"

"Cred ca ar fi interesant si sa vedem toata declaratia data de Gabi Sandu. Inteleg ca a formulat acuzatii, care nu au aparut, la adresa reprezentantilor unor institutii, care, daca ar fi intr-adevar pomenite, s-ar cutremura profund tara si s-ar duce pe apa sambetei ideea de anticoruptie!", a mai scris ea.

"Ma surprind insa cateva lucruri in acest moment: tacerea presei care urla din toti rarunchii in fiecare zi despre gravitatea faptelor din dosar si, impotriva lui Dorin Cocos, avand astfel pretext sa ma atace pe mine. Acum, desi declaratia lui Gabriel Sandu rascoleste tot sistemul si acuza nume mari precum Vasile Blaga, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Radu Berceanu etc. este liniste, pe nimeni nu intereseaza sa discute. A nu se intelege ca eu ii consider vinovati de ceva. Dar pe mine m-au tocat zi de zi fara sa am vreo implicare, in timp ce in cazul celor acuzati de martori este o tacere ciudata", a adaugat sefa PMP.

Elena Udrea declarase pe 9 ianuarie, pentru Mediafax, referitor la faptul ca numele sau apare in dosarul Microsoft, ca "este posibil sa fie o neconcordanta in declaratia de avere" din 2009, aratandu-si disponibilitatea de a "lamuri" subiectul in fata autoritatilor si sustinand ca este vorba despre un imprumut acordat de sotul sau, Dorin Cocos, unei firme pe care acesta o detinea, imprumut despre care ea nu stia.

"Admit ca este posibil sa fie o neconcordanta in declaratia de avere din anul respectiv si imi arat toata disponibilitatea sa lamuresc acest subiect, in fata presei ori a autoritatilor. Realitatea este ca nu am stiut de faptul ca fostul sot si-a imprumutat propria firma si, ca de fiecare data, am trecut in acea declaratie de avere tot ceea ce mi-au comunicat contabilii lui. Probabil ca nici el nu si-a dat seama ca este ceva in neregula avand in vedere ca si-a imprumutat propria firma, mai ales ca a fost un imprumut la vedere, in acte, deci nu s-a incercat nicio metoda de ascundere a acestui imprumut", a precizat Udrea, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca, de-a lungul timpului, a declarat toate bunurile si conturile lui Dorin Cocos, care erau "mult mai mari" de 100 000 de euro. "De-a lungul timpului, am declarat toate bunurile si conturile lui Dorin Cocos - care erau mult mai mari de 100.000 de euro. Nu se pune problema sa fi incercat cineva sa-i pacaleasca pe cei de la ANI", a explicat Elena Udrea.

Udrea crede, pe de alta parte, ca legea are "o incoerenta" si, daca unul dintre soti "ascunde" de celalalt o suma de bani, celalalt se face vinovat ca nu a stiut de acea suma si nu a declarat-o.

"Separat, cred ca legea are o incoerenta in faptul ca obliga o persoana sa dea o declaratie pe proprie raspundere cu privire la faptele altei persoane, fie ea cineva din familie. Adica, spre exemplu, daca unul din soti ascunde de celalalt o suma de bani, celalalt se face vinovat ca nu a stiut de acea suma si nu a declarat-o. Si dadeam exemplul plastic cu un sot care ii face cadou amantei o
masina, despre care evident nu ii spune sotiei!", a comentat presedintele PMP.

Ulterior, Elena Udrea a scris pe Facebook ca nu a declarat imprumutul in declaratia de avere, pentru ca nu a stiut de el, "deoarece fostul sot nu i-a spus".

"Am completat intotdeauna declaratiile de avere in conformitate cu informatiile pe care le-am primit de la contabilii fostului meu sot", a precizat Udrea pe Facebook.

"Imi arat toata disponibilitatea in fata ANI si a Parchetului de a lamuri aceasta situatie si orice alt tip de speculatie care s-ar putea genera. Nu am absolut nimic de ascuns", a mai mentionat Elena Udrea.






Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…