E ca Dragnea!/ Ponta: Șova, Vanghelie și Ghiță, suspendați din funcțiile din partid

E ca Dragnea!/ Ponta: Șova, Vanghelie și Ghiță, suspendați din funcțiile din partid

Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, marți, că Dan Șova (purtător de cuvânt PSD și vicepreședinte), Marian Vanghelie (vicepreședinte PSD) și Sebastian Ghiță (membru al Comitetului Executiv Național) se vor suspenda din toate funcțiile deținute în partid pentru problemele de imagine apărute în perioada campaniei electorale. Decizia a fost luată de Biroul Permanent Național reunit la sediul central al PSD.

"Fiind în campanie electorală, evident că și problemele de imagine sunt importante și sunt mai acute decât în celelalte momente neelectorale. În ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine, pe o parte dintre colegii noștri din conducerea partidului, am discutat foarte clar, și cei care au apărut în opinia publică, dl. vicepreședinte Șova, dl vicepreședinte Vanghelie, dl deputat Ghiță, toți trei se vor suspenda din toate funcțiile din partid. Și, la primul Comitet executiv vom discuta dacă acțiunile lor au prejudiciat în vreun fel sau altul campania electorală. Însă e foarte clar că există slăbiciuni de imagine, oamenii ăștia sunt colegii noștri, dar trebuie să își asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de-a face cu campania electorală în mod direct, și că din acest punct de vedere sunt suspendați din toate funcțiile din partid. Este o decizie pe care a luat-o BPN. Evident că am propus acest lucru și am discutat cu acești colegi ai mei, pentru că vreau ca PSD să fie în continuare nu doar cel mai puternic partid din țară, dar și cel mai disciplinat, cel mai ordonat, cel mai responsabil. Și, dacă în ultimul timp ne-am concentrat cea mai mare parte din energie pentru conducerea Guvernului, pentru conducerea campaniei electorale, este extrem de important ce se întâmplă cu partidul meu, ce se întâmplă mai departe cu viitorul partidului și efectiv cu cu soarta milioanelor de oameni care ne-au votat de fiecare dată. Așa încât, cei care greșesc plătesc, cei care au probleme trebuie să le lămurească și toți ceilalți se concentrează pentru ceea ce avem e făcut", a afirmat premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă în CExN se va propune excluderea celor trei, președintele PSD a arătat că "poate fi acest lucru", pentru că există un statut care prevede sancțiuni la articolul 31.

"Deocamdată, sancțiunea de suspendare din toate funcțiile este prevăzută de partid, și cred că toți cei trei au înțeles-o foarte bine. (...) A făcut declarații aseară (n.r. Sebastian Ghiță) fără a avea niciun fel de mandat din partea conducerii și orice coleg care își dă cu părerea în această perioadă trebuie sancționat. E o perioadă în care trebuie disciplină. (...) L-am tras pe margine și sunt convins că va respecta disciplina de partid, dacă nu, pleacă din partid", a adăugat el.

Referindu-se la Marian Vanghelie, Victor Ponta a arătat că și primarul sectorului 5, ca și ceilalți doi, a mai primit niște avertismente.

"Eu le-am mai dat niște avertismente și lor, și altor colegi, unii au înțeles, și au respectat ordinea și disciplina, alții nu ai înțeles, motiv pentru care azi îi suspendăm și, dacă nu se potolesc, cu siguranță că la Comitetul Executiv se vor lua măsuri mai dure. (...) I-am 'autosuspendat'", a subliniat liderul social-democraților.

Întrebat dacă Dan Șova mai rămâne purtător de cuvânt al PSD, Victor Ponta a arătat că "Gabriela Firea este purtător de cuvânt al PSD".

Potrivit președintelui PSD, nu a existat foarte multă tensiune în ședința BPN și a făcut o comparație cu un "tată de familie care nu are destul timp pentru aceasta și care constată uneori că este nevoie de un pic mai multă disciplină și ordine". "Și toate lucrurile reintră pe făgașul normal", a completat Ponta.

Victor Ponta a dorit să reafirme mesajul conform căruia nimeni nu dorește să blocheze justiția, mesaj transmis marți conducerii PSD.

"Am reiterat un mesaj foarte clar, apropo de toate acuzațiile care sunt aduse unor membri ai partidului în această perioadă. Și mesajul este foarte clar pentru toți membrii PSD, parlamentari, aleși locali — acela de a se pune la dispoziția justiției, de a ajuta la stabilirea adevărului și, sigur dacă sunt vinovați de ceva, și asta va stabili justiția, să-și asume responsabilitatea. Deci lucrurile sunt foarte clare — nu va bloca nimeni în niciun fel justiția. De altfel, decizia personală a d-lui Hrebenciuc de azi este un semnal foarte clar în acest sens — domnia s-a pus la dispoziția justiției, tocmai pentru ca discuțiile despre justiție să nu intre în campania electorală, o campanie în care eu, ca și candidat, voi continua să vorbesc despre ceea ce am făcut în ultimii doi ani și jumătate ca prim-ministru și ceea ce doresc să fac în următorii cinci ani ca președinte", a spus Victor Ponta.

În ceea ce privește situația lui Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta a arătat că acesta nu mai are nicio funcție în PSD, neexistând niciun fel de blocaj al actului de justiție legat de persoana sa.

"Domnul Hrebenciuc a arătat foarte clar că nu vrea să fie folosit în campania electorală ca un mijloc de a ataca candidatul PSD, și sunt absolut convins că va merge în fața instanței, își va spune punctul de vedere și își va dovedi nevinovăția", a adăugat el.

Potrivit liderului social-democraților, calitatea de membru de partid se pierde odată cu o decizie a justiției, decizie pe care nimeni nu o poate anticipa.

"Toți oamenii sunt prezumați nevinovați conform Constituției României, până când sunt condamnați pentru ceva", a completat Ponta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...