EXPLOZIV/DEMITERILE de la FONDURI n-au OPRIT ÎNAINTAREA DNA

EXPLOZIV/DEMITERILE de la FONDURI n-au OPRIT ÎNAINTAREA DNA

După dezvăluirile privind iminenta explozie a „bombei” POSDRU, panica a cuprins Ministerul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici încercând cu disperare să acopere gunoiul sub preșul unor pretexte puerile. Uite însă că, deși a luat o decizie radicală prin demiterea șefilor Autorităților de Management de la POSDRU, POSMediu și POSCCE, bomba tot amorsată a rămas.

Pentru ca oficialitatile de la Bruxelles tocmai au hotarat suspendarea cererilor de creditare depuse de catre partea romana, pentru a face verificari suplimentare. Si uite cum masura fara precedent a inaltilor functionari ai Comisiei Europene zguduie din temelii relatia de menaj a trois in care era prins ministrul Eugen Orlando Teodorovici la varful Guvernului Romaniei, alaturi de alte doua colege. Si poate ca, acum, seful de la fondurile europene regreta amarnic concesiile facute doamnelor ministru Gratiela Gavrilescu si Rovana Plumb, mai ales ca ancheta declansata la solicitarea partenerilor externi avanseaza rapid.

Ministerul Muncii schimba peste noapte partenerii selectati pentru proiecte POSDRU
Tocmai cand ministrul Teodorovici isi luase avant cu declaratiile publice in care se impauna cu rata de absorbtie a fondurilor europene pe programele POSDRU, Comisia Europeana i-a dat peste nas cu o decizie de o duritate extrema. Astfel, cererea nr. 39 depusa de Romania la Comisia Europeana, in decembrie 2014, privind rambursarea POSDRU, a fost declarata in „intrerupere temporara”. Adica platile au fost suspendate. Mai mult, Bruxelles-ul a precizat ca este nevoie de reverificarea tuturor proiectelor, astfel ca au fost solicitate oficial masuri suplimentare de control pentru cele aproximativ 1.000 de plati efectuate de ministerul condus de Teodorovici  si pentru care se ceruse acum decontarea. Drept urmare, au fost solicitate inclusiv verificari minutioase pentru faza de selectie a proiectelor, plus derularea activitatilor si efectuarea propriu zisa a cheltuielilor. Mai mult, situatia este similara si pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial de Crestere a Competivitatii Economice. Astfel ca sarcina oficiala a ministrului Teodorovici, cea de a atrage fonduri europene, tocmai a fost „intrerupta temporar”.

Așa cum am anunțat, procurorii anticoruptie fac ample verificari cu privire la proiectele POSDRU si POS Mediu derulate in zona Prahova, itele interpusilor ducand pana la varful ministerul Mediului, condus de Gratiela Leocadia Gavrilescu. Cea care a exercitat o anume influenta benefica asupra colegului Teodorovici, care a girat cam toate proiectele venite pe aceasta filiera. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, titularul portofoliului de la Fonduri Europene a manifesta o regretabila slabiciune si in privinta fostei sefe de la Mediu, actualmente ministru al Muncii. Este vorba despre Rovana Plumb care, odata cu trecerea in fruntea noului minister, are in subordine si organismul intermediar pentru POSDRU. Asa ca, prin liantul asigurat de secretarul gnereral Marius Nica, Teodorovici aproba pe banda rulanta proiectele derulate in parteneriat cu Ministerul Muncii, in ciuda suspiciunilor existente. Si, ca sa dam un singur exemplu, in decembrie 2014, ministerul lui Eugen Orlando Teodorovici lansa  un apel de proiecte strict pentru Ministerul Muncii si partenerii sai. Titulatura oficiala a „dedicatiei” lui Teodorovici este urmatoarea: Cerere de propuneri de proiecte de tip sistemic nr. 185. „Sprijin pentru intergrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii”. Axa Prioritara 6. „Promovarea incluziunii sociale”. Domeniul Major de Interventie 6.2. „Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”. Ce se ascunde insa in spatele acestei denumiri pe cat de birocratice, pe atat de aiuritoare?

Schimb de parteneri

Asta vor sa afle acum si procurorii, mirati de schimbarea brusca de macaz a celor de la Ministerul Muncii. Mai ales ca este vorba despre selectarea partenerilor viabili pentru implementarea unor proiecte cu valori cuprinse intre 500.000 si 5.000.000 euro fiecare. Numai ca, in cadrul apelului nr. 169, Ministerul Muncii si-a schimbat subit partenerii. Si uite cum uimitoarele ritmuri de absorbtie a fondurilor europene raportate triumfalist de ministerele conduse de Eugen Orlando Teodorovici si Rovana Plumb sunt de fapt gauri date bugetului de stat. Pentru ca acesti bani europeni cu care se impauneaza guvernantii nu au fost inca atrasi! Deocamdata se cheltuiesc doar leii romanesti… Si cand se trimit la Comisia Europeana cererile de rambursare a banilor, apar corectiile, asa ca, practic, aceste sume fabuloase se suporta de la bugetul statului roman, pentru niste proiecte care chipurile se vor deconta ca sunt in cadrul POSDRU. Cătălin TACHETrimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei